Осъдените на смърт в Малайзия българи ще обжалват присъдите си

Осъдените на смърт в Малайзия българи ще обжалват присъдите си
Иван Костов (на снимката) и Георги Бакалов бяха осъдени на смърт за трафик на наркотици в Малайзия. Снимка: „24 часа“, архив
A A+ A++ A

Осъдените на смърт за трафик на наркотици в Малайзия българи Иван Костов и Георги Бакалов ще обжалват присъдите си.

На заседанието на съда в Джохор Бару, Малайзия, в сряда двамата бяха признати за виновни и осъдени на смърт чрез обесване, потвърдиха от Министерството на външните работи.

По информация от адвоката на подсъдимите те ще обжалват пред Апелативен съд получената присъда.

От Външното министерство посочват, че временно управляващият посолството на България в Джакарта Катина Новкова е разговаряла с Иван Костов и Георги Бакалов на заседанието на 29 октомври, а на произнасянето на присъдата е присъствал представител на почетното консулство на България в Малайзия Ролан Со Хен Хуат.

България, както и останалите страни от ЕС, е против смъртното наказание като наказателна мярка и това ще бъде заявено от директора на дирекция „Америка, Азия, Австралия и Океания“ Ангел Орбецов при предстоящите му срещи в Малайзия на 5 и 6 ноември.

България ще поиска съдействие и от Европейската служба за външно действие, която има представителство в Куала Лумпур.

Иван Костов и Георги Бакалов бяха арестувани на международното летище „Султан Исмаил“ в Малайзия на 18 май 2011 г. заедно с още един българин, Георги Георгиев, който по-късно беше освободен.

Българите внесли в Малайзия 5,6 килограма амфетамини на стойност 1,5 милиона рингита (497 000 долара).

Тримата българи са останали в следствен арест до 25 май 2012 г., докато е в ход разследването срещу тях, след което са преместени в затвор в щата Джохор, Малайзия, в очакване на разпити на свидетели и започване на дело. Георги Георгиев е освободен поради липса на доказателства.

Иван Костов и Георги Бакалов имат адвокат, нает от роднините им. Почетният консул на България в Малайзия е присъствал на предварителните изслушвания на свидетели и няколкото проведени закрити съдебни заседания, подчертават от МВнР.

България няма свое дипломатическо представителство в Малайзия. Българската дипломатическа мисия в Индонезия е поискала нееднократно официална информация от малайзийските власти, но досега няма получен отговор.

След посещението на временно управляващата посолството в Джакарта българската страна направи постъпки българските граждани да бъдат подложени на болничен медицински преглед, както и да получим официална информация за досегашните съдебни заседания.

#Малайзия #МВнР #Иван Костов #Георги Бакалов #амфетамин #смъртно наказание

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници