Временно управляващ посолство на Германия, Ирене Планк: Германия е Търговски Партньор Номер 1 на България #AmbassadorTalks

Временно управляващ посолство на Германия, Ирене Планк: Германия е Търговски Партньор Номер 1 на България #AmbassadorTalks
A A+ A++ A

Къде е най-голямата българска диаспора в света? Кой чужд език предпочитат повечето български ученици след английския? Кои са петте най-важни предимства да се започне бизнес в България?

Отговорите на тези и други въпроси ще намерите нашето интервю с временно управляващата посолството на Германия Ирене Планк. За нас е чест г-жа Планк да бъде гост в рубриката #AmbassadorTalks на една много специална дата за германския народ – Денят на германското единство.

Вижте коя българска песен е научила г-жа Планк от началото на мисията й в София. А коя е любимата й българска напитка?

1. Какво е мнението Ви за двустранните политически и бизнес отношения между България и Вашата държава?

Отношенията между държавите зависят от отношенията между отделните хора. На това се дължи едно от най-големите ни предимства: в Германия живее най-голямата българска диаспора в света - около 430 000 регистрирани лица. Повечето от тях поддържат тесни връзки с родината си и са „строители на мостове“ между нашите два народа: ценна придобивка за нашето приятелство.

Добавете към това отношенията между лидерите на нашите страни. През 2022 г. имахме посещения на най-високо политическо ниво: президентът Румен Радев пътува до Берлин и Хамбург, нашият федерален канцлер Шолц дойде в София за разговори, тук беше и министърът на финансите Кристиан Линднер. Всичко това в рамките само на няколко седмици.

В основата на това, разбира се, са традиционно близките отношения между нашите две страни, както и фактът, че Германия и България са партньори в ЕС и НАТО; споделяме едни и същи ценности и убеждения.

Не на последно място, икономическите ни отношения се развиват напред и нагоре. Германия от години е основен търговски партньор на България, а най-големият за български продукти и услуги пазар е германският. По данни на Федералното министерство на икономиката и опазването на климата външнотърговският оборот между България и Германия през 2021 г. е достигнал 9,802 млрд. евро, т.е. през 2021 г. има ръст от 19,43% спрямо 2020 г. Износът от България за Германия възлиза на 5,266.98 млрд. евро. В обратната посока вносът от Гeрмания за България възлиза на 4,534.13 млрд. евро.
През 2021 г. германски компании са инвестирали в България 258 млн. евро, сочат доклади на Българската централна банка. По-голямата част от тези инвестиции са вложени в нови проекти в сектори, ориентирани към транспорта, като например електротехническия и автомобилния сектор.

2. Какво подобрение на тези отношения виждате в близко бъдеще, а също и в дългосрочен план?

Бих могла да си представя по-интензивно сътрудничество на базисно ниво: общини, гражданско общество. Това изисква ангажираност и мотивация от страна на отделни хора, общини, кметове в България и Германия.

Освен това, след като България избере нов парламент и сформира ново правителство, се надяваме на по-интензивен политически диалог на всички нива, министри и депутати, по всички важни въпроси за нашите две страни: как да се справим с инфлацията и покачването цените на енергията, как да се справим с агресията на Русия срещу Украйна, как да оформим бъдещето на Европейския съюз и НАТО.

При скорошно посещение в едно предприятие видях от първа ръка как може да изглежда, когато германци и българи обединят усилията си, за да инвестират в квалифицирана бъдеща работна сила: чрез въвеждането на дуалната образователна система, с която Германия е толкова известна, младите хора в България могат не само да намерят професия, която е търсена, но и да се учат на работното място, като същевременно получават заплата още от самото начало. Това е печеливша ситуация за нашите държави и аз бих се радвала да видя още много такива примери.

Вярвам, че има още много потенциал, който може да бъде използван: радваме се, че интересът към изучаването на немски език в България е силен. В момента повече от 100 000 души изучават немски език. Срещам немскоговорящи хора тук навсякъде, във всички сфери на живота! Много от тях са живели, работили или учили в Германия, или имат семейства там.
Немският като чужд език продължава да е популярен и в училищата: той е третият по важност чужд език в гимназиите, а в градовете е на второ място. България има една от най-големите партньорски училищни мрежи в света с Германия и в Посолството сме силно впечатлени от езиковите умения на българските ученици!

Всъщност - следете каналите ни в социалните мрежи (във Facebook, а скоро и в Instagram), скоро ще представим някои от тези млади ученици.

Отношенията между училищата и университетите са интензивни. Германия е една от най-популярните дестинации за български студенти. Съществува оживен обмен с германски партньорски институти в областта на хуманитарните и на природните науки, главно чрез Фондация „Александър фон Хумболт“. От 1990 г. Германската служба за академичен обмен подкрепя немско-езичните програми в ТУ София (Факултет за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт) и в Химико-технологичен и металургичен университет - София като водещ проект – както по отношение на персонал, така и по отношение на финансиране.
Мнозина не знаят това, но България е популярна сред германските студенти по медицина и дентална медицина, от които над 1000 са записани в българските университети.

Както виждате, вече се случват много неща и мисля, че това е най-добрата основа за още по-близки отношения: отделните хора, които са натрупали опит в двете страни и ги познават, смесените семейства, младите хора, които са получили част от образованието си или са придобили професионален опит в съответната друга страна. Това е Европа в действие, това е нашето бъдеще.

3. Според Вас какво е мястото на България в съвременния свят?

Със своя език, култура, история, географско положение България има много предимства и дава своя принос. Това е едно обогатяване за Европа и Европейския съюз.

Германия беше основен поддръжник на това България да стане член на ЕС през 2007 г.
Един от любимите ми цитати за ЕС е: „Има два вида европейски нации. Има малки нации и има държави, които все още не са осъзнали, че са малки нации.“ Бившият датски министър на финансите Кристиан Йенсен каза това на конференция, посветена на Брекзит. Но за мен това е и напомняне за факта, че трябва да сме заедно в Европа, ако искаме да имаме право на глас. В тези времена повече от всякога.

Изправени сме пред сходни предизвикателства, свързани с последиците от войната на Русия с Украйна, особено по отношение на енергийните доставки, инфлацията, настаняването на хора, бягащи от зверствата и опасностите. Бях дълбоко впечатленa да науча за огромната солидарност, щедрост и помощ, която България проявява към украинските бежанци.

4. Ако искате да популяризирате България пред инвеститори от Вашата страна, кои биха били 5-те най-важни предимства, които бихте посочили?

Германо-Българската индустриално-търговска камара е много активна и работи отлично за бизнес климата в България. Петте най-важни предимства, които те споменават, базирани на проучвания, са: сравнително ниската данъчна тежест, данъчната система (лесна за управление), разходите за труд, членството в ЕС (над средното ниво на интегриране на икономиката ѝ в международни вериги за създаване стойност), както и достъп до публично/европейско финансиране.

По-мек, но не по-малко важен фактор е споменатата по-горе българска диаспора в Германия. Има много хора, които се завръщат в България с отлични умения по немски език и познания за страната - в много отношения това е резерв от таланти, от който компаниите обичат да черпят.

Ние виждаме огромно богатство в тези „завърнали се“ като „строители на мостове“. Въпреки че Германия се интересува от квалифицирани работници, ние също така много добре осъзнаваме проблема с изтичането на мозъци. Затова се радвам на германци и българи, които избират да живеят и работят тук или там, но носят в себе си богатството да са у дома си в две държави, да разбират два манталитета. Мисля, че това е изключително ценно.

5. Смятате ли, че България може да подобри имиджа или репутацията си и ако да – бихте ли споделили идея или съвет?

Страната ви има толкова много какво да предложи, а от разговорите с германските ми колеги в Посолството знам: всички се чувстват абсолютни късметлии, че са командировани тук, мнозина се опитват да удължат престоя си и тъгуват, когато си тръгват.

Така че, струва ми се, че веднъж попаднали тук, хората не искат да си тръгват. Но първо трябва да ги доведете тук. По мое скромно мнение България би могла по-силно да популяризира „модерната България“, т.е. голямата ИТ общност, многото стартиращи предприятия, веригите за доставки между германските и българските индустрии. Мисля, че една активна и координирана комуникационна кампания в Германия би била благоприятна. За много германци, особено в Западна Германия, България все още е непозната територия.

6. Кои ще бъдат трите най-важни събития за Посолството до края на тази година?

Работата на нашето Посолство не се ограничава само до големи събития като приема за Деня на германското единство на 3-ти октомври. По-важно е това, което правим всеки ден: опитваме се да разберем България по-добре, срещаме се с българи от политическата сцена, организациите на гражданското общество, образователните институции, медиите, културната сцена, за да се опитаме да получим цялостна представа за различни въпроси. Иска ми се да не се фокусирамe само върху столицата и по-големите градове, но и върху регионите.
Екипът на Посолството има планирани събития и цели в различните области и аз съм любопитна и развълнувана да видя какво ще донесе бъдещето на германо-българските отношения.

7. Доколко пандемията от COVID-19 е повлияла на двустранните отношения между България и Вашата страна?

Благодарение на дигитализацията и възможностите за комуникация отношенията между нашите страни останаха много добри, въпреки че - както навсякъде другаде - посещенията на високо ниво между нашите две правителства и парламенти значително намаляха, а обменът на ученици и студенти не беше толкова интензивен, колкото в годините преди появата на COVID-19. Сега се надяваме, че политическият диалог на живо ще се възобнови и че честотата на частните пътувания между нашите страни отново ще се повиши.

8. Какъв съвет бихте дала на българи, които искат да развиват бизнес с Ваши сънародници?

Този въпрос трябва да бъде отправен към тези, които са по-добре запознати, като тук имам предвид неколкостотин германски компании, които са активни и успешни в България.

Българските компании, които искат да се интернационализират, трябва да обмислят използването на услугата на Germany Trade & Invest (GTAI), агенцията за икономическо развитие на Федерална република Германия. GTAI помага на международни компании да идентифицират подходящи инвестиционни възможности в Германия, най-силната икономика в Европа. Глобален екип от експерти в бранша предлага консултантски услуги и услуги за поддръжка на проекти на всички етапи от инвестиционния процес за гладко стартиране на бизнес в Германия.

Освен това препоръчвам да се свържете с български експерти в тази област - в Германия има икономически представителства, лица и институции, които могат да предложат опит, съвети и контакти.

9. Разкажете ни за себе си - каква е била професионалната Ви дипломатическа кариера, от колко време сте в България и кои са най-интересните за Вас места или дори ястия в България?

Досегашната ми кариера ме е отвела в Мароко, Сиатъл/САЩ, Конго/Киншаса, Афганистан, Ливан, Брюксел/НАТО, а сега и в София. Имам силен интерес към политиката за сигурност и преди да дойда тук, бях ръководител на отдел „Стратегическа комуникация“ във Федералното министерство на външните работи в Берлин. Тема, която сама по себе си може да запълни цяло интервю!

Пристигнах в България през август и останах очарована от страната и нейните хора.
Има много места, които предстои да видя, но съм въодушeвена от Варна, Несебър и Пловдив, които посетих наскоро.

През септември гледах женските национални отбори по футбол на България и Германия на мач в Пловдив и останах развълнувана от бойния дух на българския отбор. Доколкото графикът ми позволява, ще гледам повече мачове. Освен това очаквам с нетърпение зимния спортен сезон тук.

Не знаех много за българската кухня преди да дойда тук, но съм приятно изненадана. Досега съм опитала само хубава храна - без никакви изключения! И се наслаждавам с удоволствие на българските домати, чушки и гъби.

Обичам да плета като хоби и бях развълнувана да видя, че то е доста разпространено и в България.

Единствената българска народна песен, която съм научила досега, е за бялото вино („Ой, ти, бяло вино, що не си червено“). Според мен българското бяло вино е също толкова добро, колкото и червеното; да не забравяме и розето, което също ми харесва.

Не бива да забравяме и красивата природа, която тепърва ще откривам все повече, както и традиционните танци. В Берлин обичах латиноамериканските танци, като салса например, много ми е любопитно да опозная българските танци. Всъщност в нашето Посолство има колеги, които танцуват народни танци като хоби със семействата си. Чудесно!

10. Ако трябва да опишете България само с три думи, кои биха били те?

България има всичко – слава богу!

Само три думи - това е трудно. Нека ги сведа до: Творчество. Гостоприемство. Устойчивост.

Много благодарим на Временно управляващата посолство на Германия г-жа Планк, за интересното интервю. Поздравяваме нея и германския народ по случай Деня на германското единство и й пожелаваме приятен престой в София.

От август 2022 г. г-жа Ирене Планк е Временно управляваща Посолството на Федерална република Германия в София. От юли 2020 до 2022 г. тя изпълнява задачите на пълномощник по стратегическата комуникация в Министерството на външните работи в Берлин. До юни 2020 г. тя е ръководител на отдел „Икономика и права на човека“ в Министерството на външните работи в Берлин. Отделът координира въвеждането във федералното правителство на новия германски Национален план за действие в областта на икономиката и правата на човека и обединява съответните германски инициативи с международната програма.

Между 2016 и 2017 г. тя е заместник-ръководител на Отдела за хуманитарна помощ в Министерството на външните работи. Преди това Ирене Планк работи основно в области, свързани с политиката по сигурността, например в Офиса на Генералния секретар на НАТО в Брюксел в периода от 2012 до 2016 г. От 2006 до 2009 тя е Постоянен представител в Посолството на Германия в Бейрут. Предишни постове я отвеждат в Конго/Киншаса, в Кабул и Сиатъл.

Novinite.com представя новата си рубрика, озаглавена: “Ambassador Talks”. Тя се състои от интервюта с посланици или ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в България. Целта е да разберем тяхната гледна точка и мнение относно текущите събития и отношения – вътрешни, двустранни, и международни. Всяко интервю съдържа 10 еднакви въпроса.

Нашите почитаеми гости досега:

Посланикът на Китай, Негово превъзходителство г-н Дун Сяодзюн. Интервюто му можете да прочетете тук.

Посланикът на Дания, Негово превъзходителство г-н Йес Брогаард Нилсен. Интервюто му можете да прочетете тук.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на Office@novinitegroup.com

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-голямата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и международни новини повече от 20 години. Агенцията се чете в повече от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в много правителствени и бизнес институции и уебсайтът се цитира ежедневно в световен мащаб.

#Ambassador Talks #послание #Дипломатите Говорят

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"