Ambassador Talks: България има голям потенциал за растеж според Датския посланик Йес Брогаард Нилсен

Ambassador Talks: България има голям потенциал за растеж според Датския посланик Йес Брогаард Нилсен
A A+ A++ A

Novinite.com, най-голямата англоезична медия в България, стартира нова поредица от интервюта - „Ambassador Talks“ – състояща се от интервюта с посланици или ръководители на дипломатически мисии, акредитирани в България. Целта е да разберем тяхната гледна точка и мнение относно текущите събития и отношения – вътрешни, двустранни, и международни. Всяко интервю ще има конкретни 10 въпроса.

intro3

Първият ни гост беше посланикът на Китай Негово превъзходителство г-н Дун Сяодзюн. Интервюто му можете да прочетете тук.

Днес гост ни е посланикът на Дания, Негово превъзходителство г-н Йес Брогаард Нилсен. Благодарим на Датското посолство и на г-н Нилсен, че ни предоставиха тази възможност да споделим с нашите читатели какво мисли Негово Превъзходителство за отношенията между България и Дания. Повече информация за формата на поредицата и как можете да се свържете с нас ще намерите след интервюто по-долу. Приятно четене!

1. Как бихте оценил политическите и икономическите отношения между България и Вашата страна?

Дания и България поддържат много добри двустранни отношения. В интерес на истината нашите дипломатически отношения  продължават вече 90 години и датират от 1931 г. Също така, много датски компании са започнали бизнес и са се установили в България, и близо 70 000 датски туристи посещават вашата страна всяка година. Много българи идват в Дания да учат или работят. Така че нашите отношения са добри и те се укрепват всеки ден чрез многобройните контакти между хората и чрез непрекъснато нарастващото бизнес сътрудничество.

2. Как, според Вас, биха могли да се подобрят отношенията ни в близко и по-далечно бъдеще?

България е европейска страна с европейска история и култура. След края на комунизма България започна да работи в посока поставянето на държавата в средата Европейското семейство. И от самото начало Дания подкрепя тази цел. България вече е член и на ЕС, и на НАТО, а скоро и на ОИСР. Така че в известен смисъл може да се каже, че България успя.

Но това е непрекъсната борба. Всеки ден трябва да работим усилено, за да поддържаме институциите, които са в основата на демокрацията: свобода на словото, свободни избори, върховенство на закона.

Най-добрият начин да подобрим още повече нашите двустранни политически отношения е България и Дания както поотделно, така и заедно да работят за спазването на върховенството на закона на национално и международно ниво.

Много се радвам да видя, че България се присъедини към останалите членки на ЕС в подкрепата на Украйна срещу незаконната и агресивна Руска война. Когато подкрепяме Украйна, ние подкрепяме принципа на върховенството на закона в международен план.

По отношение на двустранните бизнес отношения е уместно да се разгледа и върховенството на закона. Ако искате бизнесът да процъфтява, е необходимо да се борите с корупцията и да изградите правна система, на която можете да се доверите. Мисля, че България е постигнала напредък от 90-те години на миналия век, но трябва да се направи още.

България има голям потенциал за растеж.

Продължаващата дигитализация на двете страни определено е фактор, който разширява възможностите за бизнес отношения между Дания и България. Това е сектор, в който виждам голям потенциал за сътрудничество между нашите две държави.

3. Какво, според Вас, е мястото на България в съвременния свят? 

Бих казал, че мястото и ролята на България в съвременния свят са утвърдени: тя е пълноправана членка на Европейският съюз. Нещо повече, географското разположение на България я прави интересна дестинация за компаниите, които искат да инвестират и да развиват бизнес в нея.

4. Ако трябва да рекламирате България пред инвеститори от Вашата страна, кои са петте най-важни предимства, които бихте посочил?

На първо място, бих отбелязал, че България е член на ЕС. Второ, географското й местоположение я прави подходяща за търговия с много важни държавни извън ЕС. Трето, ниските данъци винаги се оценяват. Четвърто, високо-образованата работна сила. И накрая, акцентът върху увеличаването на цифровизацията също е важно предимство, въпреки че в този сектор трябва да се направи повече.

5. Смятате ли, че България би могла да подобри имиджа си и ако да, бихте ли споделил идея или съвет?

Датчаните, които познават България, притежават знанията си основно от това, че са посещавали страната като туристи. Някои бизнесмени също познават България, защото са имали бизнес отношения с български компании. Смятам обаче, че България може да бъде брандирана по-добре и в туристическо, и в бизнес отношение.

По отношение на туризма България е много повече от Черноморското крайбрежие: имате красива природа, винопроизводство и завладяваща история.

От гледна точка на бизнеса България би могла в брандинга си да подчертае някои от гореизброените предимства.

6. Кои са трите най-важни събития за посолството до края на годината?

На първо място в България предстоят парламентарни избори, които се провеждат в един изключително турбулентен период не само за България, но и за цяла Европа. Тези избори са важни, защото ще определят посоката, в която ще се движи България през следващите години.

Друга важна тема за нас е Планът за възстановяване и устойчивост. България наистина има нужда от този план, който ще бъде като подсилваща инжекция за икономиката и за българските граждани. Ще следим изпълнението на плана, за да сме сигурни, че парите ще бъдат изразходвани по правилата и за проекти, полезни за страната.

Не на последно място, войната в Украйна остава на дневен ред. България беше една от първите страни, които приеха бежанци от Украйна и протегнаха ръка на приятел в нужда. Но е важно подкрепата за Украйна да продължи въпреки многото проблеми, произтичащи от войната. Посолството следи отблизо настроенията в България.

Разбира се, посолството на Дания също планира да бъде част от няколко културни събития до края на тази година.

7. В каква степен пандемията от Ковид-19 засегна отношенията между България и Дания?

COVID пандемията по никакъв начин не е повлияла на отношенията между двете страни.

Дания е една от държавите с най-висок процент на ваксинация в Европа и се радваме, че успяхме да помогнем за минимизиране на ефекта от вируса. Вярваме, че ваксинацията е много важен начин за по-бързото справяне с вируса COVID-19. Очевидно е, че по-голямата част от хоспитализираните с COVID-19 българи са неваксинирани. На всичкото отгоре България има висок брой починали от короновирус. Надявам се повече българи да решат да се ваксинират и пандемията да остане зад гърба ни час по-скоро.

8. Какъв съвет бихте дал на българите, които искат да развиват бизнес с ваши сънародници?

В Дания нивото на доверие е високо. Следователно е съвсем лесно да се прави бизнес. Когато една компания се разширява сред нови пазари има много неизвестни фактори. Така че трябва да се изгради доверие. Затова бъдете прозрачни и работете „добросъвестно“. Бъдете директни и адресирайте проблемите. Трябва да сте честни относно предизвикателствата и проблемите, за да може те да бъдат решени.

9. Разкажете ни за себе си - каква е била професионалната Ви дипломатическа кариера, от колко време сте в България и кои са най-интересните за Вас места или дори ястия в България?

В България съм от малко повече от година. Преди да бъда посланик на Дания в България, заемах различни позиции в датското МВнР, но повечето от тях бяха насочени към въпроси, свързани с ЕС. Бях командирован в датското постоянно представителство в Брюксел по време на последното датско председателство на ЕС. Това беше много интересно, но и работата беше значителна.

С моето семейство разгледахме много места в България, но все още има много завладяващи локации във вашата страна, които искаме да посетим. Идвайки от Дания, където нямаме планини, ние много ценим българската география. Изкачването на Витоша, достигането до Черни връх и на наслаждавайки се на невероятната гледка към красива София е едно от любимите ми преживявания. Също така, българската кулинарна сцена е много завладяваща и вкусна. С удоволствие опитах хубавото българско вино, а узрелите ви домати са най-добрите, които съм опитвал. Когато седнете на сянка в топъл слънчев ден и опитате узрелите на слънце домати в шопска салата, е трудно да не се влюбите в България.

10. Ако трябва да опишете България само с три думи, кои биха били те?

Свързвам България с много хубави неща, не само с три. Но ако трябва да го огранича само до три, те са: планини, домати и гостоприемство.

Пожелаваме на посланик Йес Брогаард Нилсен приятен престой в Датското посолство в София. И му благодарим за милите думи и че се съгласи да участва в това интервю. Нашите читатели могат очакват следващото ни интервю на 3 октомври.

Кариерата на посланик Йес Брогаард Нилсен започва в Министерството на храните, земеделието и рибарството през 1995 г. След това той започва работа в датското Министерство на външните работи до 2001 г. Първата му мисия е в датското посолство към ООН във Виена. През следващите години е част от Постоянното представителство на Дания в ЕС. Преди да стане посланик на Дания в България, между 2012 и 2021 г., Н. Пр. Йес Брогаард Нилсен ръководеше различни отдели в министерствата на храните, земеделието и рибарството, външните работи и бизнеса. Посланикът притежава бакалавърска степен. по икономика от Калифорнийския университет в Лос Анджелис и магистърска степен по икономика от университета в Копенхаген. Освен това говори свободно английски, немски и френски. Женен е и има две деца.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на Office@novinitegroup.com 

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-големата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и международни новини повече от 20 години. Агенцията се чете в повече от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в много правителствени и бизнес институции и уебсайтът се цитира ежедневно в световен мащаб.

 

#Дипломатите Говорят #Ambassador Talks

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »