Почина Виктор Вълков - бивш депутат, посланик и министър на външните работи

Почина Виктор Вълков - бивш депутат, посланик и министър на външните работи
A A+ A++ A

Почина Виктор Вълков - бивш вицепремиер и министър на външните работи в коалиционното правителство на Димитър Попов през 1990 г. Това съобщиха негови колеги във фейсбук.

Вълков бе посланик в Анкара (1993 - 1998 ) и Загреб (2002 - 2006).  По-рано той бе депутат във Седмото велико народно събрание, свикано след промените от 1989 г. и участва в изработването на Конституцията, приета на 12 юли 1991 г.

Виктор Вълков е роден през 1936 г. в София, дългогодишен функционер на казионния Българския земеделски народен съюз (БЗНС), а през 1990 става негов председател.

Баща му Георги Вълков е сред водачите на Българския земеделски народен съюз, осъден на смърт и екзекутиран през 1942 г.

Виктор Вълков завършва гимназия през 1953 г., а през 1959 г. – Машинно-електротехническия институт в София. Член е на БЗНС от 1965 г. През 1959 г. започва работа в Силнотоковия завод „Васил Коларов“. От следващата година влиза в системата на Министерството на външната търговия и е на отговорни длъжности в търговските представителства на България в чужбина.

От 1973 до 1980 г. е последователно първи заместник-завеждащ и от 1983 г. е завеждащ отдел „Международни връзки“ при Постоянното присъствие на БЗНС. Впоследствие на 21 май 1986 г. е избран за член на Постоянното присъствие на БЗНС какъвто остава до 19 декември 1989 г.

Виктор Вълков е вербуван и регистриран от Държавна сигурност през октомври 1957 г. и пререгистриран още веднъж през февруари 1964 г. с псевдонимите Пенчо и Пенчев. 

В годините на прехода той стана известен като една от основните фигури в т.нар. кръг "Монтерей" - неформална сбирка на бивши офицери от Държавна сигурност (ДС) и високопоставени функционери на старата комунистическа номенклатура. Виктор Вълков наред с бившия разузнавателен бос от времето на комунизма  ген. Любен Гоцев често бяха наричани кукловодите на прехода.

Последната публична проява на Виктор Вълков бе в инвалидна количка на погребението на бизнесмена Борислав Дионисиев, напомня "24 часа".

 

#почина

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от In Memoriam
Последно от In Memoriam

Всички новини от In Memoriam »