Радев до Шолц: Очакваме положително решение на Съвета на ЕС за Шенген до края на 2022-а

Радев до Шолц: Очакваме положително решение на Съвета на ЕС за Шенген до края на 2022-а
стоп кадър/архив
A A+ A++ A

Присъединяването на България, както и на другите две страни кандидатки Хърватия и Румъния, ще има важен принос за консолидиране на сигурността в Европейския съюз. Това заявява президентът Румен Радев в писмо до канцлера на Федерална Република Германия ОлафШолц, в което държавният глава изразява признателността си за подкрепата на Германия за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. Германският канцлер потвърди, че България, Хърватия и Румъния покриват всички технически изисквания изрази готовност да работи за пълноправното членство на страната ни в Шенген.

Държавният глава подчертава, че членството в Шенген е сред основните външнополитически приоритети на България и думите на ОлафШолц са важно признание за ролята на страната ни като отговорен партньор в опазването на външната граница на ЕС. Президентът отчита като особено важен и настоящия контекст на множество предизвикателства пред архитектурата на сигурност в Европа.

„България продължава активните си усилия и диалога с всички наши европейски партньори за осъществяването на външнополитическия ни приоритет за членство в Шенген“, пише още президентът в писмото си до германския канцлер, като посочва, че страната ни очаква постигане на положително решение на Съвета на ЕС до края на 2022 г.

#. Румен Радев #Олаф Шолц #България в Шенген

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »