Готви ли Румен Радев четвърти служебен кабинет?

Готви ли Румен Радев четвърти служебен кабинет?
A A+ A++ A

Ако по една или друга причина се стигне до оставка на коалиционното правителство на Кирил Петков, то според Конституцията отново ще се завърти т. нар. парламентарна рулетка. При нея получилата най-много гласове на последните избори политическа сила - "Продължаваме промяната" ще има възможност да състави ново мнозинство и ново правителство.

Ако не успеят хората на Петков, президентът връчва проучвателен мандат на втората партия - в случая ГЕРБ, а ако и те се провалят, Румен Радев ще избере да връчи папка с управленски мандат на трета формация, този път по негов избор. Това може да е БСП, ДБ, ИТН, ДПС или "Възраждане".

Ако всички опити за съставяне на ново редовно правителство в рамките на сегашния парламент не успеят, президентът разпуска 47-ото Народно събрание, назначава служебно правителство и определя дата за предсрочни парламентарни избори.

Тройната коалиция може да продължи да взима решения в парламента като например да смени министри или да назначи нов председател на КПКОНПИ. Тези решения се взимат с обикновено мнозинство или минимум 61 народни представители. Голямо мнозинство от 121 депутати е необходимо в определени процедури като например вот на недоверие, преодоляване на президентско вето или избор на нов състав на ВСС.

Откакто е президент от януари 2017 г., Румен Радев вече три пъти назначава служебно правителство. За пръв път това стана пет дни, след като встъпи в първия си президентски мандат. Тогавашният премиер Бойко Борисов подаде оставка през ноември 2016 г. - часове след загубата на ГЕРБ на президентските избори. Служебен премиер обаче бе назначен не от Росен Плевнелиев, а от Румен Радев и това бе бившият парламентарен шеф проф. Огнян Герджиков.

На изборите през май 2017 г. ГЕРБ отново се върна на власт и Бойко Борисов състави третия си кабинет, който просъществува до май 2021 г. След това България влезе в спирала на политическа нестабилност и на непрекъснати парламентарни избори, поради невъзможност да бъде съставено редовно правителство.

Това отвори пътя на президента Румен Радев през миналата година два пъти да назначава служебно правителство. И два пъти той определи за премиер ген. Стефан Янев, който пък бе вицепремиер и министър на отбраната в служебното правителство на Огнян Герджиков, също избор на държавния глава.

Стефан Янев остана военен министър и в редовното правителство на Кирил Петков, излъчено от четворна коалиция на 13 декември 2021 г. и което сега сериозно се разклати. Заради различия с премиера Янев подаде оставка като министър, но влезе в конфликт и с президента. Екс министърът формира нова политическа партия „Български възход" и в началото на май бе избран за неин лидер.

Сега предстои да видим дали новата тройна коалиция на малцинството ще съумее да се задържи на власт чрез т.нар. плаващи мнозинства, търсейки подкрепа от досегашните си партньори от ИТН и от опозицията в лицето на ГЕРБ, ДПС и Възраждане по различни въпроси или ще се стигне до нови парламентарни избори - четвъртите в рамките на година и половина.

Тогава на ход е президентът Румен Радев с четвърто служебно правителство и със служебен премиер, назначен лично от него. И така ще подобри собствения си рекорд в назначаването на служебни правителства. Никой друг държавен глава преди него у нас не е определял толкова много кабинети, пише лупа.бг.

 

 

#Румен Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници