Русия заплаши със закриване на посолството си у нас, Петков с изявление

Русия заплаши със закриване на посолството си у нас, Петков с изявление
A A+ A++ A

Посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова е връчила вербална нота на Министерството на външните ни работи.

„С която в ултимативен тон се поставя искане за оттегляне до 12 ч. на 1 юли 2022 г. на нотите за обявените за персона нон грата служители на руските задгранични представителства”, обясняват от МВнР.

„В нотата се заявява, че в противен случай „пред руското ръководство безотлагателно ще бъде повдигнат въпрос за закриване на Посолството на Руската федерация в Република България“, допълват оттам.

Министерството на външните работи своевременно e уведомило кабинета на министър-председателя за нотата на руската страна и е поискало указания за по-нататъшни действия.

Отношенията между България и Руската федерация са дългогодишни, многопластови и от голямо значение за съдбата на страната ни в исторически план. Ние уважаваме руския народ и ценим нашите културни, исторически, социални и търговско-икономически връзки.

Това се казва в изявление на министър-председателя Кирил Петков по повод нотата на Руската федерация от днес.

Заради това, въпреки че българското присъствие в нашето посолство в Русия наброява едва 12 души, Руското посолство в България ще има възможността да запази 43-ма свои служители, съгласно решението, взето от българското правителство вчера.

Вярваме в необходимостта от диалог, за който дипломатическите канали са от ключово значение. Убедени сме, че българо-руските отношения могат да продължат да се развиват в сферите от взаимен интерес, уважавайки важните за всяка от нашите държави ценности. Заради това се обръщаме към посолството на Руската федерация да оттегли подадената днес нота.

Заради миналото и бъдещето трябва да можем да правим крачки напред при взаимно зачитане на националните интереси, сигурността и суверенитета и на двете страни, добавя Петков.

Източник: БГНЕС/НОВА

Снимка: Kremlin.ru

 

 

#Русия #Бългрия #дипломатически отношения #нота #МВнР #Елеонора Митрофанова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай