Визитата на Путин непотвърдена, Плевнелиев може да лети за Москва

Визитата на Путин непотвърдена, Плевнелиев може да лети за Москва
Президентът Росен Плевнелиев (вдясно) заедно с премиера Бойко Борисов (вляво). Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Ако руският държавен глава Владимир Путин не дойде на визита в София, която все още не е потвърдена, българският президент Росен Плевнелиев може да отлети за Москва, гласи публикувана кореспонденция на журналиста Николай Марченко.

Кореспонденцията на Марченко е озаглавена „Борисов предизвика Путин" и е публикувана в онлайн изданието на вестник „Комерсант", предаде БГНЕС.

Преди дни българският министър-председател Бойко Борисов заплаши, че България ще излезе от проекта „Южен поток", ако руският президент Владимир Путин не дойде лично на 9 ноември на церемонията по подписването на договора в София.

След като „Росатом" преди месец предяви иск за неустойки на сума 1 млрд. евро за провалилия се договор за АЕЦ „Белене", премиерът заяви, че ще обсъжда само с Путин и с никого другиго въпросите на руско-българското сътрудничество.

В същото време Министерството на външните работи официално призна, че за момента не са получили официално потвърждение за визитата на Владимир Путин, който може и да не успее да дойде со София поради многото си анагажименти.

Според дипломатически източници е имало устна уговорка за среща между Путин и Борисов в София, но датата на визитата все още не е утвърдена.

Самото посещение не може да бъде отложено за след 15 ноември, тъй като това е крайният срок за подписването на инвестиционното решение по проекта за съвместна компания „Южен поток България".

Ако руският държавен глава все пак не дойде в София и не изпрати свой представител, тогава президентът Росен Плевнелиев може да отлети за преговори в Москва.

Бойко Борисов заговори за предстоящата официална визита на Владимир Путин още през септември, когато съобщи, че има намерение да си поговори на „четири очи" с руския президент за неустойките по замразения проект АЕЦ „Белене".

На следващия ден Кремъл опроверга информацията за подготвяна визита.

Борисов бил обиден от „вероломния", според него, иск на „Росатом" за 1 млрд. евро неустойки към българската НЕК.

По-късно подчинените на директора на „Росатом" Сергей Кириенко добавиха, че тъй като финансовото положение на НЕК не му позволява да се разплати с руската компания, а дълговете й са големи, вместо с пари, може да се плати с активи, които са собственост на НЕК.

Всичките активи на българския енергиен холдинг се оценяват на едва 6 млрд. евро.

Напрежение зад кулисите на двустранната дипломация добави и българският финансов министър Симеон Дянков, заявявайки, че София ще се срещне с „Росатом" в съда.

Той обеща, че „ако трябва, отново ще напляскаме руснаците", имайки предвид делото срещу България в арбитражния съд, заведено от руската компания „Атомстройекспорт" за отказа от строителството на АЕЦ „Белене" и посканата компенсация в размер на 1 млрд. евро, която финансовият министър смята за неоснователна.

Българският министър на енергетиката Делян Добрев потвърди, че София вече е готова за съдебния процес, включително и със „световно известна адвокатска кантора".

По-рано България по идея на Дянков се отказа от строителството на петролопровода Бургас – Александруполисю, попше още „Комерсант", цитиран от БГНЕС.

#АЕЦ „Белене“ #„Атомстройекспорт“ #Симеон Дянков #МВнР #Министерство на външните работи #вестник „Комерсант“ #България #Владимир Путин #„Южен поток“ #премиер на България #Бойко Борисов #президент на Русия #Президент на България #Росен Плевнелиев #Москва #София #„Росатом" #съд

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници