Онлайн консул ще пази българите в чужбина

Онлайн консул ще пази българите в чужбина
Министърът на външните работи Николай Младенов. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Онлайн консул ще предпазва българите зад граница от неволни грешки и груби нарушения на чуждите закони, съобщи Министерство на външните работи.

Услугата се въвежда, след като българинът Димитър Боянов прекара 18 дни в хърватски затвор, след като си взел за спомен мида от защитен вид, предаде „Монитор".

Заради случая външното министерство започна дисциплинарно производство срещу консула на България в страната Таня Димитрова.

Предстои сайтът на ведомството да бъде изцяло променен и информацията, която касае пътуващите, да стане по-пълна и прегледна, допълни говорителят на външното министерство Весела Чернева.

"Засега, ако ви се наложи да пътувате, просто намирате дадената мисия в сайта на външното министерство, след това търсите информация за пътуващия - какви са условията, какви са пътищата, какви такси трябва да плащате, за какво могат да ви санкционират", добави тя.

По думите й до края на следващата седмица българите вече ще разполагат с пълната информация за страната, в която възнамеряват да пътуват.

За целта всеки от тях ще трябва да се регистрира в обновения сайт на министерството - да впише имената си, държавата и целта на пътуването, както и да посочи имейла си.

Данните ще са напълно защитени, твърдят още от ведомството на министър Николай Младенов.

След случая с Димитър Боянов на сайта на външно министерство е било публикувано официално предупреждение за защитените видове в Хърватия. Освен мидата, там са отбелязани и два вида делфини, костенурки и морски краставици.

#Министерство на външните работи #пътуване #чужбина #миди #защитени видове #затвор #консул #Таня Димитрова #Хърватия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници