Хуманитарната криза в Сирия могла да се превърне в бедствие

Хуманитарната криза в Сирия могла да се превърне в бедствие
Външният министър Николай Младенов се срещна със зам. генералния секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос, която заяви, че кризата в Сирия може да се превърне в хуманитарно бедствие. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Хуманитарната криза в Сирия има потенциала да се превърне в истинско бедствие, обяви зам. генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Валери Амос на среща с българския външен министър Николай Младенов.

Регистрираните сирийски бежанци, напуснали страната, са 300 000, но по оценки на неправителствени организации техният същински брой може да достигне до 700 000, съобщи пресцентърът на МВнР.

„Допълнително безпокойство предизвикват милионите разселени вътре в страната, които могат всеки момент да прекосят границата към някоя от съседните страни. Така сирийските бежанци могат да се увеличат многократно“, подчерта Валери Амос.

Тя информира, че хуманитарната помощ на ООН достига до бедстващите основно чрез Червения кръст и Червения полумесец и местни организации, но често пъти, поради съображения за сигурност, хуманитарните работници не могат да достигат до всички точки на конфликта.

Пред Николай Младенов Валери Амос изрази своето голямо задоволство от работата си с българския еврокомисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева.

„Ние следим внимателно ситуацията в Сирия, защото тя е географски близо и има български граждани, които живеят там“, заяви от своя страна българският външен министър Николай Младенов.

След продължителен конфликт тъканта на обществото се разрушава, затова трябва да отделим специално внимание на малцинствата, които са най-уязвими, да работим с техните лидери и да знаем от какво ще имат нужда след края на конфликта, отбеляза още Младенов.

Той се ангажира да информира Валери Амос за исканията на представители на сирийски общности, които му бъдат предадени.

В последния ден от участието на българската делегация в 67-ата сесия на Общото събрание на ООН Николай Младенов разговаря със своя гръцки колега Димитрис Аврамопулос.

Двамата обсъдиха заседанието на двете правителства, което ще се състои преди края на годината, както и скорошното откриване на ГКПП - Маказа.

По-рано от името на България външният министър подписа комюнике за установяване на дипломатически отношения с Република Южен Судан.

#ООН #ОС на ООН #Общо събрание на ООН #Николай Младенов #министър на външните работи #Сирия #Валери Амос #бежанци #Кристалина Георгиева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници