Балканите да се приближат към Европа, призова Младенов

Балканите да се приближат към Европа, призова Младенов
Николай Младенов участва в неформалната среща на външните министри на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в Ню Йорк в четвъртък. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Дългосрочната цел пред балканските държави е интеграцията им в европейските и евроатлантическите структури, обяви българският външен министър Николай Младенов.

Това послание той отправи по време на неформалната среща на външните министри на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в Ню Йорк в четвъртък, съобщиха от МВнР.

„На Балканите има много положителни тенденции, пред нас стои въпросът как да включим Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) в процеса на разширяване на ЕС; как чрез ПСЮИЕ да приближим региона ни до европейските институции, но и до европейската инфраструктура, икономика, добросъседско разбирателство и отношение към миналото“, заяви Николай Младенов.

Като благодари на досегашния генерален секретар на Съвета за регионално сътрудничество Хидо Бишчевич, чийто мандат изтича в края на годината, българският външен министър му връчи „Златна лаврова клонка“ на МВнР.

Отличието е за особените му заслуги като координатор на усилията на страните от Балканите, за „изграждане на мостове между обществата и държавите“.

Николай Младенов отбеляза, че в момента дебатът за разширяването е извънредно труден в Европа, но изрази надежда, че онези от страните, които са членки на ЕС, включително и България, ще предадат за разговорите с ПСЮИЕ на колегите си от ЕС.

„За да внушава обаче регионът доверие, той трябва да генерира повече добри новини“, подчерта Николай Младенов.

Като пример той посочи диалога между Сърбия и Косово, който ще донесе повече стабилност, а оттам и повече благополучие за Югоизточна Европа.

#Николай Младенов #министър на външните работи #Процес за сътрудничество в Югоизточна Европа #ПСЮИЕ #Ню Йорк #МВнР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници