ФБР: Сътрудничеството с България е сред най-добрите в света

ФБР: Сътрудничеството с България е сред най-добрите в света
През втория ден от работното си посещение в САЩ главният секретар на МВР Калин Георгиев проведе среща със заместник-директора на ФБР Шон Джойс. Снимка: Дарик
A A+ A++ A

През втория ден от работното си посещение в САЩ главният секретар на МВР Калин Георгиев проведе среща със заместник-директора на ФБР Шон Джойс, както и с ръководни представители на Дирекцията за криминални разследвания и Направление „Контратероризъм“ към Бюрото, съобщиха от МВР.

По време на срещата беше изразена взаимна подкрепа в борбата с организираната престъпност и международния тероризъм.

Заместник-директорът на ФБР изказа специална благодарност към българските правоохранителни органи за доброто сътрудничество в редица двустранни и многостранни операции по противодействието на финансовите престъпления, престъпленията в интернет, различни форми и прояви на организирана престъпна дейност и други.

Шон Джойс заяви, че сътрудничеството с българските правоохранителни органи е „едно от най-добрите в света“.

Според него доказателство за подобна оценка са съвместните операции през последните няколко години.

По време на срещата беше обърнато специално внимание на аспекти от двустранното оперативно сътрудничество, най-вече при противодействието на киберпрестъпления, предаде БГНЕС.

Джойс определи този вид престъпност като новото голямо предизвикателство пред световната правоохранителна общност – организираните престъпни групи стават все по-мобилни и осъществяват незаконната си дейност, без да имат ограниченията на националните граници.

Противодействието изисква бързо и ефикасно международно сътрудничество, добре подготвени екипи от служители на правоохранителните органи.

Именно в тази връзка ФБР е предприело дългосрочна програма за обучение на своите служители, допълва Дарик.

Предложено е подобна инициатива да бъде насочена и към служители на МВР, въпреки че българските екипи са много добре подготвени в тази област и много често самите те могат да бъдат отлични лектори и учители.

Калин Георгиев и Ангел Антонов имаха срещи и с ръководствата на Дирекцията за криминални разследвания и Направление „Контратероризъм“ към Федералното бюро за разследване, където дискутираха конкретни оперативни въпроси.

#ФБР #САЩ #Калин Георгиев #главен секретар на МВР #МВР #България #Ангел Антонов #Федералното бюро за разследване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници