Президентът: Популизмът ме притеснява повече от радикализма

Президентът: Популизмът ме притеснява повече от радикализма
На обяда на президентите поне 30 дойдоха да ми стиснат ръката с примера, който ние дадохме за тази част от центъра на София, в която имаме синагогата, джамията и църквата, разказа Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Популизмът е по-притеснителен от радикализма, обяви президентът Росен Плевнелиев в Ню Йорк след речта си пред Общото събрание на ООН във вторник.

„Днес събрахме много овации. Днес на обяда на президентите поне 30 дойдоха да ми стиснат ръката с примера, който ние дадохме за тази част от центъра на София, в която имаме синагогата, джамията и църквата“, разказа дръжавният глава в интервю за bTV в хотелската си стая.

В контекста на делото за радикален ислям срещу 13 души в Окръжния съд в Пазарджик президентът подчерта, че българският народ е мъдър и толерантен и няма сериозни поводи за притеснение.

„Българската съдебна система е независима. Това дело не се води срещу българските мюсюлмани, нито срещу етническата и религиозната принадлежност на когото и да било. Това дело е срещу определени хора, за които има съмнения, че са извършили нещо извън законите. И аз като президент ще спазя конституцията и ще уважа независимостта на българската съдебна система. Тя ще си свърши работата“, категоричен бе Росен Плевнелиев.

Той посочи, че много често отиграването на ситуациите, включително и от политици, довежда до създаване на изкуствено напрежение.

„Нашето общество предава от дядото на внука мъдростта на това, на което ние сме символ повече от 1300 години. Толерантност“, казва още президентът Росен Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Ню Йорк #ОС на ООН #Общо събрание на ООН #ООН #Пазарджик #радикален ислям

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници