Машините и изборните книжа пътуват към СИК

Машините и изборните книжа пътуват към СИК
A A+ A++ A

В деня преди вота Секционните избирателни комисии в страната получават техническите устройства, както и всички изборни книжа и материали, необходими за вота, предаде БНР.

В Пловдивска област раздаването започна по график. Организирани са транспортът и охраната при добро взаимодействие между двете районни избирателни комисии за Пловдив град и Пловдив област, общинските администрации и районните управления на МВР. 

Областният управител Ангел Стоев подчерта, че е добро взаимодействието с фирма Сиела Норма, която доставя, монтира и поддържа машините за гласуване. 

В 455 секции в Пловдив ще се гласува машинно, а в областта те са 459: 

"Постигнахме добри транспортни схеми, така че хората по общините да не чакат много часове да пристигнат машините. Тази организация е много, много по-добра в сравнение с предишните избори".

Подготвени са и двете сгради в международния панаир, където вече се помещават 16 и 17 РИК и където след края на изборния ден ще се предават изборните книжа:

"Палатите са климатизирани. Сложени са, където трябва допълнителни климатици. Осигерана е вода, щандове за напитки, за топла храна, както и пакетирана храна".

Спазени са изискванията на РЗИ относно противоепидемичните мерки като навсякъде са осигурени достатъчни количества предпазни средства и консумативи. 

В Плевен също има определен график и  раздаването започна в 8:30 ч. До 17:30 процесът трябва да приключи и всичко да е готово, каза секретарят на общината Паулина Кирова:

"Надяваме се, че графика за раздаване на материалите, който ние имаме, ще бъде изцяло изпълнен и от „Сиела“, които ще доставят машините за гласуване. Те пристигат по определен график, изцяло съобразен с нашия. На място има и техник на „Сиела“, така че мисля, че всичко ще бъде нормално. 186 са машините за община Плевен. Имаме 155 секции с машинно гласуване, но в 31 от секциите ще има по 2. За момента някакво притеснение не сме видели".

В област Търговище материалите и устройствата ще се охраняват от около 270 служители на Областната дирекция на МВР от 18 часа днес до обявяване края на изборния ден. Мобилни полицейски екипи са в готовност да реагират на всеки сигнал за престъпление или правонарушение. В Дирекцията е създадена организация и са предприети поредица от мерки за осигуряване на добър обществен ред и сигурност и гарантиране законосъобразното протичане на вота. Сформиран е оперативен щаб, който координира действията си с всички ведомства и институции, имащи отношение към изборния процес, и ръководи дейността на структурите на дирекцията в региона. Щабът ще функционира постоянно и в изборния ден.

Транспортирането в област Пазарджик върви по график. 321 са секциите, в които ще се гласува машинно, а 68 от тях ще са снабдени с две устройства, каза заместник-председателят на РИК Антони Върбев: 
 
"Всичките машини са натоварени по камионите.  В 6:00 часа се разпломбира камионът в присъствието на представител на "Сиела Норма", на ОД на МВР,  в мое присъствие. Няма проблеми, но все пак говорим за транспортиране и съответно снабдяване на секциите с машини. Техник на място приема машината, изпълнява графика, който му е даден за снабдяване на всичките секции, и започва инсталирането. Един техник ще отговаря за между 5 и 10 машини. МВР имат задължение към 18:00 часа да приемат съответната секция под стража. Това означава, че до 18:00 часа трябва да е приключило инсталирането във всички секции. Цяла нощ ще бъдат охранявани, както си е било винаги".
 
В община Велико Търново без проблеми и по график започва раздаването на изборните книжа и личните предпазни средства, както и транспортът на машините за гласуване. 144-те секционни комисии получават бюлетините и протоколите за утрешния вот. Първо минават секциите от селата.  В 111 секции ще се гласува с машини, а в 8 от тях ще има по две устройства. Засега доставката е безпроблемна, посочи Ирена Стасинопуло - секретар на Районната избирателна комисия: 
 
"В някои секции вече са налице машините. Нямам засега информация да има някакъв проблем с доставката на машините".
 
За да не се забави отчитането на изборните резултати пред РИК, в секциите с машини общините и РИК се споразумяха: ""С решение на самият СИК да оставят двама души от различни политически партии да предадат обратно машината на "Сиела Норма"" - поясни Мина Илиева ,скретар на община Велико Търново.
263 машини за гласуване са получени в Шумен, съобщават от областната дирекция на МВР. Устройствата ще бъдат разпределени в 251 секции на територията на областта. Ще се доставят по 9 направления в населените места и ще бъдат под непрекъсната охрана от служители на МВР. Над 320 служители от структурните звена на МВР в област Шумен ще осигуряват охраната на изборните секции.

Раздаването на изборните книжа и разпределянето на машините за гласуване в Сливенска област протича нормално, съобщи за БНР говорителят на РИК Стелли Стефанова. Материалите за изборите, машините и изборните помещения са под полицейска охрана. Към момента няма подадени жалби в РИК за нарушения в деня за размисъл.

Стефанова съобщи, че допреди обяд са  раздавани изборните материали в трите по-малки общини Нова Загора, Котел и Твърдица селата на община Сливен.

„Едновременно с това вървят бусове с машините със съответните техници, които носят и инсталират машините по места. Следобед ще започнат да се раздават материалите за града Сливен. Нямаме проблеми за сега. Комисиите са на място, очакват се всички материали, каквото е необходимо и списъците. Охраняват се и материалите, и машини, и всичко, защото за разлика от друг път, този път полицаите са от 8.00 сутринта по секциите да охраняват съответните помещения“: 

В Сливенска област има разкрити 299 избирателни секции, от тях машинно ще се гласува в 248, в 7 ще има по две машини, а в 44 ще се гласува с хартиена бюлетина.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай