Плевнелиев обеща пред ООН България да реформира съдебната система

Плевнелиев обеща пред ООН България да реформира съдебната система
Върховенството на закона е основата, върху която може да се изгради предвидим и справедлив международен ред, заяви президентът на България Росен Плевнелиев пред ООН. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Върховенството на закона е основата, върху която може да се изгради предвидим и справедлив международен ред, заяви президентът на България Росен Плевнелиев пред ООН.

Държавният глава участва в Срещата на ООН на високо равнище в Ню Йорк на тема „Върховенство на правото на национално и международно ниво".

Срещата е посветена на връзката между върховенството на закона, правата на човека и демократичните процеси в контекста на принципите и ценностите на ООН, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Росен Плевнелиев заяви, че България ще продължи да подкрепя всеобщото премахване на смъртното наказание.

Той отбеляза още, че в началото на тази година България се е присъединила към Конвенцията за статута на лицата без гражданство и ще направи необходимото да ускори процеса по ратификацията на Международната конвенция за защитата на всички лица срещу насилствено изчезване.

„ООН е призвана да има водеща роля в борбата с безнаказаността и престъпленията срещу човечеството," заяви Росен Плевнелиев и призова държавите членки на ООН да обединят усилията си в подкрепа на действията на Международния наказателен съд.

„Доказателствата за многобройните актове на насилие и убийства изискват ситуацията в Сирия да бъде разследвана от Международния наказателен съд," посочи държавният глава.

По думите на Росен Плевнелиев, способността да бъде въздадена справедливост е ключова и за ефективното противодействие на тероризма.

„Терористичният акт на наша територия преди няколко месеца ни направи по-силни и по-решителни. България е страна по петнадесет международни конвенции и протоколи, посветени на борбата с тероризма и подкрепя приемането на Всеобща конвенция за борба с тероризма," каза Росен Плевнелиев.

В изявлението си на форума на високо равнище президентът обяви решението на България да издигне своята кандидатура за член на Съвета по човешките права за периода 2019-2021 г. и да подпомогне неговата дейност по отстояването на човешките права, демокрацията и върховенството на закона.

„България има съществен опит в тази област, но приема възможността за това членство като предизвикателство и възможност да усъвършенства своето законодателство според най-високите стандарти в сферата на човешките права," изтъкна държавният глава.

Росен Плевнелиев отбеляза също така, че България остава ангажирана с продължаването на процеса по реформиране на съдебната и правоприлагащата си системи.

„Реформите в този сектор изискват както приемането на нови, по-ефективни закони, така и постигането на осезаем напредък в борбата с организираната престъпност и корупцията," подчерта президентът и потвърди готовността на България да продължи сътрудничеството си с държавите от ЕС в тази насока.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #ООН #Ню Йорк #права на човека #бежанци #гражданство #Сирия #Международен наказателен съд #ЕС #съдебна система

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници