Косово моли България за по-евтини визи и пътни такси

Косово моли България за по-евтини визи и пътни такси
Косово помоли България да намали цената на визите и на пътните такси, защото те са пречка за търговията, заяви министърът на вътрешните работи на Косово Байрам Реджепи. Снимка: БНР
A A+ A++ A

Косово помоли България да намали цената на визите и на пътните такси, защото те са пречка за търговията, заяви министърът на вътрешните работи на Косово Байрам Реджепи.

„Много туристи от Косово биха идвали в България, а тези високи такси ги възпират," заяви министърът в интервю за БНР.

Той изтъкна, че България е помогнала много на Косово след войната и младата държава е признателна, че България бе сред първите страни признали Косово.

„Отношенията са ни много добри. Трябва да се работи по-активно за разширяване на контактите между бизнеса, увеличаване на търговския обмен," посочи Байрам Реджепи.

Според него Косово е съумяло да създаде работещи институции по време на наблюдението на независимостта му, което приключи преди дни.

„Изградихме работещи институции, които са в състояние за изпълняват своите задачи и функции. Освен, че официално приключи наблюдението на нашата независимост за нас е много важно доверието, което успяхме да изградим у тези, които ни наблюдаваха, че сме в състояние да се правим със задачите и че в Косово има капацитет да се спазват човешките права и етническите права," изреди Байрам Реджепи.

Той подчерта, че НАТО ще продължи присъствието си в Косово чрез KFOR, а гражданската мисия на ЕС в държавата EULEX ще остане още близо 2 години.

„Ние не сме против присъствието на международни сили, били те на САЩ или ЕС, защото това ни помага по-бързо да се интернираме, както по отношение на процеса на либерализиране на визите, така и по отношение на по-бързата евро атлантическа интеграция," подчерта вътрешният министър на Косово.

Основните проблеми пред Прищина са признаване на Косово от всички страни-членки на ЕС, както и ситуацията в Северно Косово, допълни министърът.

„За съжаление 4 години след обявяването на независимостта на Косово все още 5 държави от ЕС не признават Косово Това са Словакия , Румъния, Гърция, Кипър. Можем да кажем , че нашата дипломация би могла да бъде по-активна в тази посока. Ние се надяваме, че САЩ и ЕС ще упражнят натиск върху тези страни и ще ги убедят да ни признаят, защото реално техният отказ е пречка за много интеграционни процеси, свързани с Косово," каза още Байрам Реджепи.

Той обясни, че ЮНМИК и KFOR са имали мандат за разрешаване на проблема в Северно Косово, където има сръбско малцинство, но не са се справили с него.

„Именно затова там процъфтя анархията, организираната престъпност. Все още там съществуват структури на бившето МВР на Сърбия, били те цивилни или униформени. Ние имаме информация, че и в рамките на Косовската полиция има офицери сърби, които са на двойно заплащане. Това е обект на реформа, защото те не биха могли да бъдат на две позиции," подчерта вътрешният министър на Косово.

„Естествено структурите на МВР на Сърбия трябва да напуснат Косово. След случилите се там събития очакваме при пълна координация с KFOR , EULEX и полицията на Косово да успеем да установим реда и върховенството на закона и на тази територия, като важно условие за пълна интеграция на тези граждани в обществено- политическия живот на Косово," продължи Байрам Реджепи.

По думите му, проблемът на Северно Косово е комплексен. Жителите на този район трябва да бъдат сигурни и убедени , че Косово е готово да отдели допълнителни средства за неговото по-бързо развитие, както по отношение на инфраструктурата, така и за развитието на икономиката , както и че международният фактор е готов да направи в този район инвестиции.

„С две думи въпросът е комплексен и нашето отношение към него е такова. В състояние е сме да се справим и със криминалните структури там, но ако предприемем подобна акция, много граждани от сръбската общност ще я приемат като акция срещу сърбите и би било имало обратен ефект - бумеранг. Затова ние сме много внимателни," отбеляза Байрам Реджепи.

„Различни дипломати предлагат различни планове за разрешаване на проблема със Северно Косово. Ние нямаме алтернативни планове, освен този , че и в Северно косово трябва да бъде приложен плана Ахтисари, защото той е добра основа за утвърждаване на принципите на спазване на човешките права в целия им аспект. Важно е самите жители на тази част на Косово да бъдат запознати с елементите на плана Ахтисари, защото повечето не знаят за какво става дума. Трябва да успеем да ги убедим в полезността на плана, да организираме местни избори, за да имат гражданите от сръбска народност свои законни представители, да увеличим инвестициите," завържи вътрешният министър на Косово Байрам Реджепи.

#Косово #KFOR #НАТО #ЕУЛЕКС #Северно Косово #Сърбия #независимост #визи #пътни такси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници