Плевнелиев: Македония няма да влезе в историята, като я манипулира

Плевнелиев: Македония няма да влезе в историята, като я манипулира
Росен Плевнелиев откри Десетата конференция „Сигурността в Югоизточна Европа“, която обсъжда сигурността и геополитическата динамика в Черноморския регион. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Политиците в Скопие трябва да разберат, че не могат да влязат в историята, когато я манипулират, заяви президентът на България Росен Плевнелиев.

„Македония със сигурност ще влезе в историята, изграждайки модерна, европейска и демократична държава, добър и уважаван съсед от всички в региона“, допълни българският държавен глава, цитиран от БТА.

Росен Плевнелиев откри Десетата конференция „Сигурността в Югоизточна Европа“, която обсъжда сигурността и геополитическата динамика в Черноморския регион.

По думите му е въпрос на отговорно отношение към следващото поколение и на европейски подход „да запазиш и да покажеш историята такава, каквато е“.

Преди дни в Брюксел президентът на Македония Георге Иванов също се ангажира с европейски подход по отношение на съседите и историята.

„Остава да видим как в Скопие разбират европейския подход на дела, а не на думи“, коментира още президентът Росен Плевнелиев, който преди дни призова Македония да спре с манипулирането на историята.

Между двете страни имаше напрежение заради скандалната македонска изложба, която се опита да представи средновековни български ръкописи за македонски при гостуване в Кралския музей в Брюксел.

Пред експертите по сигурност президентът отбеляза, че „се грижим за всеки камък и документ, независимо кой го е оставил по нашите земи – траки, римляни, византийци, турци, който и да е, и е въпрос на отговорност към следващото поколение и на европейски подход да запазиш и да покажеш историята такава, каквато е“.

Пред участниците в конференцията президентът обясни, че след събитията в САЩ от 11 септември 2001 г. международните отношения и светът са много по-различни и всички осъзнават опасността и последствията от съвременния тероризъм.

„Защитата на сигурността означава, че трябва да бъдем интегрирани глобално, но да бъдем ефективни и силни локално“, подчерта Росен Плевнелиев.

Той заяви, че атаката на летището в Бургас няма да бъде забравена, а подобна жестокост няма да бъде толерирана. Рано или късно, аз съм убеден, извършителите и поръчителите ще бъдат разкрити и справедливо наказани, надява се Плевнелиев.

#Бургас #терористична атака #Георге Иванов #Македония #конференция „Сигурността в Югоизточна Европа“ #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници