Уорлик с орден: Отношенията САЩ - България са като гоблен

Уорлик с орден: Отношенията САЩ - България са като гоблен
Американският посланик в България Джеймс Уорлик сравни двустранните отношения между САЩ и България с гоблен – те са нещо изключително красиво, но и са сложни за изработка, посочи дипломатът. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Двустранните отношения между САЩ и България са като гоблен - „те са нещо изключително красиво, но и са сложни за изработка“, обясни американският посланик Джеймс Уорлик.

Дипломатът беше награден с Орден „Стара планина“ І степен с указ на президента Росен Плевнелиев за изключителните му заслуги за укрепването и развитието на българо-американските отношения и по повод предстоящото му окончателно отпътуване от България.

„Това, което изграждаме, действително представлява един сложен гоблен. Нямам съмнения, че един ден след 5 или 10 години този гоблен ще бъде по-красив и допълнен с нови елементи“, поясни Джеймс Уорлик, цитиран от БГНЕС.

В словото си президентът говори за заслугите на посланика по време на неговия тригодишен мандат.

Росен Плевнелиев каза, че посланикът е допринесъл значително за стратегическите отношения между България и САЩ в редица приоритетни сфери в интерес на двата народа, както и за повишаване на политическия диалог между двете държави.

Ясен сигнал за подкрепата и ангажимента на САЩ към България бе посрещането на държавния секретар Хилъри Клинтън в България, отбеляза Росен Плевнелиев.

Според него тази визита е задълбочила сътрудничеството между САЩ и България, която високо оценява подкрепата за осъществяване на реформи в редица сфери.

Плевнелиев изтъкна и заслугите на Джеймс Уорлик за това, че търговско-икономическите отношения между САЩ и България са получили нов тласък.

Накрая президентът Росен Плевнелиев изрази надежда, че България скоро ще се присъедини към програмата за безвизови пътувания в САЩ.

В отговор посланик Уорлик отбеляза, че за него е чест и удоволствие да служи на САЩ и на президента на САЩ в България.

Той сравни взаимоотношенията между България и САЩ като гоблен – „те са нещо изключително красиво, но и са сложни за изработка“.

#гоблен #Хилъри Клинтън #Росен Плевнелиев #орден „Стара планина“ #Джеймс Уорлик #България #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници