Захариева заминава за Люксембург за Съвета по външни работи

Захариева заминава за Люксембург за Съвета по външни работи
МВнР
A A+ A++ A

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заминава за Люксембург, където ще участва в заседанието на Съвета „Външни работи”. Министрите на външните работи от Европейския съюз ще обсъдят ситуацията в Нагорни Карабах предвид последните развития, съобщиха от МВнР.

Централно място в дискусиите ще заеме също актуалната обстановка в Беларус, след като няколко европейски страни, включително и България, извикаха посланиците си за консултации в знак на пълна солидарност и подкрепа за партньорите в ЕС Полша и Литва, срещу които бяха предприети действия за възпрепятстване на тяхната дипломатическа дейност в Беларус.

Ще бъде обсъден и възможен общ отговор спрямо опита за убийство чрез отравяне на руския опозиционер Алексей Навални.
Очаква се върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел да представи информация относно резултатите от 22-та Среща на върха ЕС-Украйна.

В рамките на Съвета „Външни работи” специалния представител на ЕС за диалога Белград – Прищина Мирослав Лайчак ще представи пред външните министри информация за неговото развитие.

В дневния ред на СВнР е също стратегическото значение на отношенията на ЕС с Латинска Америка и Карибите.
На неформална работна закуска първите дипломати на ЕС ще разговарят с министъра на външните работа на Кралство Саудитска Арабия – Файсал бин Фархан ал-Сауд за развитие на отношенията между ЕС и страната му.

#Съвет "Външни работи" #Люксембург #външни министри #ЕС #Беларус #Нагорни Карабах #Екатерина Захариева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай