Македония опровергава Плевнелиев за общ паметник на Димитър Талев

Македония опровергава Плевнелиев за общ паметник на Димитър Талев
Българският писател Димитър Талев - роден в Прилеп, Македония. Снимка: БНР
A A+ A++ A

Кабинетът на президентът на Македония Георге Иванов отрече за спомената от президента на България инициатива за общ паметник на писателя Димитър Талев в Прилеп.

Първо министърът на външните работи на България Николай Младенов заяви, че страната му ще чертае червени линии към съседите, а вчера президентът Росен Плевнелиев засили своето изявление, коментира днес македонският вестник „Дневник", цитиран от информационна агенция „Фокус".

„Историята дотук е добре, защото е вътрешен въпрос, но анализатори се съмняват, че в подтекста на изявленията може да се припознае Македония. Смятат, че София води дипломатическа политика, карайки водата в своята воденица", пише „Дневник".

Изданието посочва, че българският държавен глава е заявил, че дългогодишните опити на Македония за разединяване и подмяна на историята ще останат в миналото.

В този контекст българският президент очаква нов подход в отношенията между политиците от двете страни и конкретни доказателства.

„Ако са искрени думите на македонския президент, много бързо ще реализираме една обща инициатива – изграждане на паметник на Димитър Талев в Прилеп", заявил Плевнелиев.

Изданието посочва, че историци може и да спорят чий е Димитър Талев, но от кабинета на македонския президент Георге Иванов са опровергали изявлението на българския държавен глава.

„Няма подобна инициатива. Най-вероятно става дума за разговорите на двамата в Белград, но там не се е говорило за изграждане на паметник на Димитър Талев", заявили от кабинета на Иванов.

#Македония #Скопие #Прилеп #Белград #Президент на България #Президент на Македония #Росен Плевнелиев #Георге Иванов #история #историци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници