Белград: София е сред топ туристически дестинации за предстоящите почивни дни

Белград: София е сред топ туристически дестинации за предстоящите почивни дни

pixabay

A A+ A++ A

Тази седмица носи непланирана мини ваканция от четири дни за много сърби, тъй като към двата дни, в които се празнува националният празник на Сърбия, се добавят и почивните дни, пише белградският вестник "Данас". Много граждани се възползват от тази възможност, за да пътуват, като традиционно най-търсените дестинации са сръбските планински и СПА курорти, а сред предпочитаните дестинации в чужбина е София, предаде БТА.

В Сърбия от 2002 г. 15 февруари е национален празник, който символично е установен на християнския празник Сретение Господне (15 февруари по стар стил - бел.ред), с който са свързани две важни събития от сръбската история. На този ден, на известния събор в Орашац през 1804 г., започва Първото сръбско въстание срещу турците, под ръководството на Джордже Петрович Караджордже. Освен това на същата дата през 1835 г. в Крагуевац е приета първата сръбска конституция.

Тази година много хора успяха да съчетаят тези два дни (четвъртък и петък) с двата дни от уикенда, за да си направят мини ваканция, която да използват за пътуване. По данни на президента на Националната асоциация на туристическите агенции (YUTA) Александър Сеничич най-популярните дестинации в Сърбия за тази мини ваканция традиционно са планинските и СПА центровете. Той посочва, че най-популярните планини в Сърбия са Копаоник, Стара планина, Златибор, Тара, Дивчибаре, както и Златар. Сред най-популярните СПА курорти са Върнячка Баня, Сокобаня, Върдник, Пролом, пише вестник "Данас."

Тези, които са решили да пътуват в чужбина, както казва Сеничич, обикновено избират по-близки дестинации, но има и такива, които са решили да пътуват малко по-далеч.

От градовете в региона най-популярни са София, Тимишоара, Будапеща, Требине, Баня Лука, Сараево и Охрид. Според Сеничич има и такива, които са решили да отидат малко по-далеч с автобус, като сред най-предпочитаните дестинации са Истанбул, Прага, Виена, както и места в Северна Италия. Тези, които са решили да пътуват със самолет, избират предимно Валенсия, Барселона, Милано, Рим и Истанбул.

#Белград

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници