„Уолстрийт Джърнъл“: Отказът на България от еврозоната е ценен урок

„Уолстрийт Джърнъл“: Отказът на България от еврозоната е ценен урок
В момента не виждам никакви ползи от евентуално членство в еврозоната. Единствено разходи, коментира финансовият министър Симеон Дянков пред „Уолстрийт Джърнъл“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Решението на България да отложи плановете си за членство в еврозоната е ценен урок за евроскептиците, коментира авторитетният американски вестник „Уолстрийт Джърнъл“.

„В момента не виждам никакви ползи от евентуално членство в еврозоната. Единствено разходи“, коментира финансовият министър Симеон Дянков пред изданието, цитирано от БГНЕС.

Позицията на София отразява скорошните развития в Европа, чиито лидери използваха средиземноморската криза като причина да загърбят основополагащите споразумения на валутния съюз, и по-специално забраните на спасителните планове, за да създадат фискален такъв, коментира „Уолстрийт Джърнъл“.

Въпреки това България избра да запази фиксирания курс на лева спрямо еврото чрез въведения през 1997 г. валутен борд, благодарение на който средната реална работна заплата се е увеличила с 1000% оттогава.

Българският валутен борд принуди правителството да контролира разходите, тъй като централната банка няма свободата да печата пари, отбелязва американското издание.

„България днес не само изпълва Маастрихтските критерии за членство в еврозоната. Ако се присъедини към клуба, тя ще бъде един от звездните му членове, с публичен дълг от под 20% от БВП. Подписалите Маастрихтския договор страни потъпкваха обещанията си още от началото. Но фиксираният курс на българския лев спрямо еврото и изискванията за резерв елиминираха този избор“, пише още „Уолстрийт Джърнъл“.

Вестникът цитира икономиста от Университета „Джон Хопкинс“ проф. Стив Ханке, който създаде валутния борд в България и в ред други държави в региона.

Той твърди, че от месеци препоръчвал на София да стои далеч от еврозоната. Но това нямало нищо общо с т.нар. заплаха от еврото.

„Те са част от това, което лично аз наричам „единната еврозона“. Това означава, че се ползват с предимствата на европейския валутен съюз, без да се налага да членуват в агонизиращия политически и фискален клуб“, коментира експертът.

#Стив Ханке #валутен борд #еврозона #„Уолстрийт Джърнъл“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници