Пеперудите и бръмбарите по-застрашени от тигрите и лъвовете

Пеперудите и бръмбарите по-застрашени от тигрите и лъвовете
Най-голямото извършвано изследване на безгръбначни установи, че всеки пети вид от тях е застрашен от изчезване. Снимка: Интернет
A A+ A++ A

Пеперудите, бръмбарите и мъхестите пчели са по-застрашени от изчезване от лъвовете и тигрите, показа изследване в цял свят на Лондонското зооложко дружество, съобщи в. „Дейли телеграф".

Най-голямото извършвано изследване на безгръбначни установи, че всеки пети вид от тях е застрашен от изчезване.

Това ще се отрази и на хората, защото ще рефлектира върху селскостопанските култури и храните, посочва още британското издание, цитирано от БТА и бТВ.

Учените са отчели какво е състоянието на над 12 000 безгръбначни, включени в Червената книга на Световния съюз за опазване на природата.

Докладът им показва, че най-застрашени са видовете, живеещи в сладководни води. На сушата човешката дейност, както и промените в климата нарушават хабитатите на насекомите.

„Безгръбначните са около 80 процента от животинските видове, а един на всеки пет вида е застрашен от изчезване”, алармира д-р Бен Колън от екипа.

„Цената на спасяването им ще е висока, но ако не държим сметка на заплахите срещу тях, цената може да е много по-висока", допълва той.

Безгръбначните помагат за съхраняване на въглерод на дъното на океана, филтрират водата, разграждат отпадни материали, опрашват важни култури и са основна част от хранителната верига.

Предишните глобални изследвания се съсредоточиха върху бозайниците и птиците.

Изследването е поръчано от Световния съюз за опазване на природата.

#пеперуди #бръмбари #пчели #лъвове #тигри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници