Фабриките у нас за мухи и бръмбари - цял рояк, ще ни правят световен лидер

Фабриките у нас за мухи и бръмбари - цял рояк, ще ни правят световен лидер
A A+ A++ A

Червеи, бръмбари, мухи, какавиди - отглеждането и преработката на насекоми се оказа достатъчно голям бизнес в България, че да се сдобие със своя асоциация. Днес седем фабрики за насекоми се обединиха, за да борят негативните нагласи на населението спрямо производството им.

Задачата ще е доста трудна, показва опитът на една от тези фирми - "Насекомо", в Софийско. "Насекомо" първо си навлече гнева на жителите на Елин Пелин, които твърдяха, че ги измъчват ужасни миризми, а след това вдигна на протест и жителите на Лозен, където смята да се премести. Лозенчани блокираха през април "Цариградско шосе" с лозунги "Лозен иска да диша".

"Насекомо" произвежда протеиново брашно за фуражи, храна за домашни любимци, масло от насекоми за фуражи и козметика, почвен подобрител за биоземеделие, като суровината за всичко това е черна муха - войник. Именно тя смущава населението на Елин Пелин и Лозен, което смята, че производителите трябва да се върнат там, откъдето идват - във Франция.

У нас има и три фирми - “Азенофф Байотех”, „М-фотон“ и „VBF Pro“, които отглеждат брашнен бръмбар и брашнен червей.  „Енто Проджект“ прави брашно от щурци. „Суперморио“ отглежда супербрашнен червей, а "Био Стопанство Лопянко" произвежда органична копринена прежда и алтернативен протеин от копринена какавида.

Към момента 2 милиарда души или 1/4 от населението на планетата консумира насекоми на ежедневна база, изтъкват в своя полза от новата асоциация. Най-голямата ферма за насекоми в света в момента се изгражда във Франция и ще произвежда 100 000 тона продукти от насекоми годишно. ​

От асоциацията смятат, че България може да стане лидер в производството и износа на протеини, тор и пр. Оттам изтъкнаха, че сега сме зависими от внос на фуражи, като ЕС внася 74% от всички високопротеинови материали, които използва. Само Украйна е осигурявала на ЕС 57% от вноса на царевица, 42% от общия внос на рапица и 47% от общия внос на слънчогледови шротове.

 

#мухи #бръмбари #червеи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай