Последните излъгани берачи пътуват от Стокхолм към България

Последните излъгани берачи пътуват от Стокхолм към България
Около 200 българи, пристигнали в Швеция като берачи на плодове, останаха излъгани, че ще получат работа. Снимка: бТВ
A A+ A++ A

Последната група от 41 български сезонни работници, получили фалшиви обещания за работа в Швеция, е отпътувала от Стокхолм за България.

Дванайсетият автобус с бедстващи българи е отпътувал късно вечерта в понеделник и се очаква да пристигне на Централна гара в София в сряда привечер, съобщиха от Министерството на външните работи.

Около 200 българи, пристигнали в Швеция като берачи на плодове, останаха излъгани, че ще получат работа и се събраха пред сградата на българското посолство в Стокхолм на 20 юли.

Те мизерствали дни наред, принудени да лагеруват в автобус, паркиран пред българското посолство в Стокхолм.

Други сънародници бяха окупирали гора в околностите на шведската столица и според шведските власти са извършили множество кражби в региона.

Правителството отпусна извънредни средства за прибирането на българските сънародници.

Властите в Швеция и България се координираха, за да върнат в родината в рамките на десет дена 560 бедстващи български граждани, изявили желание да се приберат, съобщиха още от МВнР.

Те бяха превозени от Стокхолм до родните им места с транспортни средства на министерствата на външните работи, на отбраната, на транспорта, както и на шведските власти и на българска туристическа фирма.

„Това бе еднократен акт и останалите на шведска територия български сезонни работници следва да имат предвид, че оттук нататък ще могат да се завръщат в България единствено на собствени разноски", посочват от Външно министерство.

Във връзка с възникналата кризисна ситуация МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани, желаещи да заминат на сезонна работа в чужбина, да имат сключени трудови договори, да разполагат с пълна информация за работодателя и да се уверят предварително в неговата сериозност.

#Швеция #сезонна работа #сезонни работници #МВнР #берачи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници