Н. Младенов: България няма да обвини „Хизбула“ за атентата преди края на разследването

Н. Младенов: България няма да обвини „Хизбула“ за атентата преди края на разследването
На въпрос как терористичният акт у нас се вписва в растящото напрежение между Сирия и Израел заради „Хизбула“, Николай Младенов заяви, че това, което се случи в България, няма нищо общо със случващото се в Сирия. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България няма да посочи виновник за атентата в Бургас преди края на разследването въпреки официалната позиция на Израел за участието на „Хизбула“, обяви министърът на външните работи Николай Младенов в Брюксел.

Дипломатът участва в Съвета по външни работи на ЕС, където представя информация около последните събития, а по-късно му предстои среща с израелския му колега Авигдор Либерман, предаде БНР.

Израелският външен министър е в Брюксел, за да постави отново искането на страната си групировката „Хизбула“ да бъде включена в списъка на терористичните организации.

Българският външен министър обаче каза, че ще се въздържа от коментар по този въпрос, докато не приключи разследването.

Дотогава България няма да сочи „Хизбула“ и като отговорна за терористичния акт.

„Докато не приключи нашето разследване, ние няма да посочваме с пръст никой виновник, в крайна сметка разследването в България се извършва от българските власти, със съдействието, разбира се, на израелските им колеги. Вече се включи в работата на българските групи и Европол“, обясни Николай Младенов.

По думите му първият приоритет пред службите за сигурност в момента е да се установи движението на предполагаемия атентатор самоубиец, за да може да се установят всички връзки, които най-вероятно щели да стигнат отвъд България.

Николай Младенов каза, че ще информира колегите си от останалите страни от Европейския съюз за развитието на събитията и че по-късно в понеделник очаква изявление по темата на върховния представител за външната политика Катрин Аштън.

На въпрос как терористичният акт у нас се вписва в растящото напрежение между Сирия и Израел заради „Хизбула“, Николай Младенов заяви, че това, което се случи в България, няма нищо общо със случващото се в Сирия.

„Това е атака срещу израелските граждани, израелските интереси, каквито атаки е имало неведнъж не само в нашия регион, но и в много далечни краища на света“, коментира българският външен министър.

#Сирия #Авигдор Либерман #ЕС #Брюксел #Европол #„Хизбула“ #терористична атака #Николай Младенов #Трагедия в Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници