206337 статии       |       409 интервюта       |       1527 снимки       |       38125 абоната       |      
USD 1.68562| EUR 1.95583| GBP 2.31788|
In English На русском

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   ПротестиКоронавирусБрекзитПо ваш сигналПарламентарни Избори 2021

Размер на шрифта:   

Шампиони на Европа сме по жени-програмисти

6 март 2018, вторник / 15:23; Коментари: 0
Send to Kindle
Шампиони на Европа сме по жени-програмисти

България е на четвърто място в Европа по брой на жени в правителството. Това заяви председателят на Съюза на транспортните синдикати към КНСБ Екатерина Йорданова на международна конференция „За повече равенство на жените в транспортния сектор“.

Според европейската статистика 17 на сто са народните представители от женски пол. Близо 30 на сто от общинските съветници в столица и половината от постоянните комисии в СО се управляват от „слабия пол“. Това е добър пример на фона на останалите европейски държави, но все още трябва да се извърви дълъг път по равенството на половете и особено на  заплащането, заяви Екатерина Йорданова, която е и вицепрезидент на европейската и световната транспортни федерации.

Дискусията, организирана от СТСБ, бе открита от еврокомисаря по цифрова икономика Мария Габриел и президента на Международната конфедерация на профсъюзите Шарън Бъроу. В  нея участваха и зам.-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова, гости от над 50 синдиката от Европа, вицепрезидентът на КНСБ Чавдар Христов, представители на работодателски и научни организации.

Синдикалисти вече ще бъдат преподаватели по равенство на половете. Това предвижда европейски проект за повече равенство на жените в транспортния сектор, който беше и темата на конференцията. Проектът създаде наръчник, който да служи на всички синдикалисти  в транспорта като учебник за основните понятия в равенството на половете на работното им място.

На европейско ниво пък стартира кампания в училищата "Жените в транспорта - платформа на ЕС за промяна", която да обучава децата, че няма чисто мъжки и  женски професии и всеки може да работи това, което иска, стана ясно на конференцията.

България е  на първо място по брой на жени в IT-сектора, обяви Росица Димитрова. 20,7 на сто от програмистите са жени. За сравнение в Европа са 16%. Делът им ще се увеличава, защото 30 на сто от завършващите са студентки. В ЕС са два пъти по-малко, посочи зам-министърът.

Разликата в заплащането за една и съща работа между жени и мъже в България е близо 14 на сто, заяви зам-министърът на правосъдието Десислава Ахладова. Най-големият проблем е на високите позиции, където мъжете трудно отстъпват директорски постове. Модерната държава и законодателството предполагат равно присъствие във всички сфери на обществения живот, отсече заместничката на Цецка Цачева.

Едва една четвърт от работещите в транспорта са жени и това трябва да се променя, е убедена и еврокомисарят по правосъдието и равенството Вера Юрова, която поздрави форума на СТСБ.

Жените имат място в транспортния сектор и синдикатите трябва да се борят постоянно този процент да се променя. Вашият глас и вашата подкрепа на този процес е изключително важен, обяви президентът на МКП Шарън Бъроу. Тя подчерта, че България има изключителни синдикални лидери в транспортния сектор, които са ръководители и на глобално ниво.

 

ђеклама:
Разпечатай | Изпрати
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама: