Археолозите отстъпват място на строителите на магистрала „Струма“

Археолозите отстъпват място на строителите на магистрала „Струма“
В понеделник ще бъдат предадени 200 метра от некропола, в които има три линии с гробове. Остават още 100 метра, които ще бъдат проучени до 17 юли. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Археолозите, които извършват проучвания по трасето на магистрала „Струма“, частично ще освободят обекта при радомирското село Дрен.

„Следобед ще бъдат предадени 200 метра от некропола, в които има три линии с гробове. Остават още 100 метра, които ще бъдат проучени до 17 юли“, съобщи ръководителят на археологическата експедиция Филип Михайлов на министрите Лиляна Павлова, Ивайло Московски и Вежди Рашидов, които пристигнаха на мястото на разкопките.

Забавянето е заради проливни дъждове, попречили на работата.

„Разкрихме изненадващо първа фаза на ранно желязната епоха, находките датират от IX–VIII век преди Христа“, разказа Филип Михайлов. Според него обектът е изключително необичаен и до момента не е проучван такъв.

„Има назначена комисия, която днес ще приеме терена и утре строителите ще могат да работят“, съобщи регионалният министър Лиляна Павлова, цитирана от „Фокус“.

В момента върви тръжната процедура за избор на строител на Лот 2 на автомагистрала „Струма“ от Дупница до Благоевград, обяви още тя.

Докато върви процедурата, ще бъдат предварително направени проучванията на археологията. До края на този месец ще бъде готов парцеларният план, а още през август ще се постигне договореност проучванията на археолозите да преминат по-надолу, обясни още министърът.

„От нищо не сме се лишили. Ние сме тук и се радваме, че тези неща излизат. Те са част от една история. Това е бъдещето на България“, коментира министърът на културата Вежди Рашидов. По думите му нищо не е за сметка на другото.

„Слава Богу, че се строи нещо, за да се разкрие друго нещо. Докато има археология, докато не бъде проучен и последният слой, това правителство няма да застане и да заровим археологията“, каза Вежди Рашидов.

Проучванията на археолозите в района бяха предизвикани от строителството на автомагистралата.

През януари премиерът Бойко Борисов постави ултиматум на археолозите, които правят проучванията край Лот 1 на „Струма“, че ако трябва ще работят с ватенки и на калорифери, но трябва да приключат до юни, за да не бавят строежа. После обаче им благодари за професионализма и бързината.

#Филип Михайлов #ЛОТ 2 #Вежди Рашидов #Лиляна Павлова #археология #магистрала „Струма“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници