Reuters: Най-ранните свидетелства за Хомо сапиенс са открити в пещерата Бачо Киро (ВИДЕО)

Reuters: Най-ранните свидетелства за Хомо сапиенс са открити в пещерата Бачо Киро (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Откъслечни  костни вкаменелости и молар, открити в България, датирани преди около 45 000 години, показват, че популациите на Homo sapiens са проникнали в Европа - дотогава бастион за неандерталците - по-рано от известното досега, съобщиха учени в понеделник, цитирани от Reuters. 


Според изследователите ДНК от петте вкаменелости от пещерата Бачо Киро в България демонстрира, че те принадлежат на анатомично съвременните Homo sapiens. Тези доказателства разрешиха дебат за това кой е направил забележителен масив от артефакти на мястото, включително каменни и костни инструменти и висулки, изработени от зъбите на пещерни мечки.
Изследването измества назад с хиляди години пристигането на Homo sapiens в Европа, крайъгълен камък в историята на вида, възникнал в Африка преди около 300 000 години и след това разпространен по целия свят.


Човешките останки от пещерата варират от 43 000 до 46 000 години, докато свързаните с тях артефакти са на възраст до 47 000 години, заяви палеоантропологът Жан-Жак Хублин, директор на отдела за човешка еволюция в Института за еволюционна антропология на Макс Планк в Германия.
„Изглежда, че това е времето на най-ранната вълна на съвременните хора в средните ширини на Евразия“, добави Хублин, с доказателства за наличието на Homo sapiens сравнително скоро след това на подобни географски ширини от Моравия до Монголия.

Неандерталците вече са обитавали Европа в продължение на стотици хиляди години. Хублин казва, че новите открития показват, че двата вида се припокриват може би 8 000 години преди неандерталците да изчезнат.
Води се дебат за това какво е обрекло неандерталците, включително възможността нашият вид да ги е унищожил след хиляди години взаимодействие, включително чифтосване, което оставя незаличим отпечатък върху човешкия геном.
„Според мен неандерталците са изчезнали от Европа заради конкуренцията с нашия вид. Това обаче не се е случило за една нощ “, казва Хъблин, водещ автор на изследвания, публикувани в списанието Nature, заедно с второ изследване в Nature Ecology & Evolution.
Останките от животни в пещерата разкриват лов и копаене на пещерни мечки, бизони, гигантски елени, коне, хиени и лъвове.
Артефактите включват заострени кремъчни остриета и множество лични орнаменти, включително мънисто, изработено от слонова кост на мамут и висулки от мечешки зъб. Тези висулки имат поразителни сходства с тези, направени по-късно от неандерталците в Западна Европа, което показва, че нашите най-близки еволюционни братовчеди са възприели аспекти на Homo sapiens културата.
„ДНК доказателствата вече са сигурни, че неандерталците и Homo sapiens са си взаимодействали, когато са влизали в контакт един с друг. На места тези взаимодействия може би дори са били „приятелски настроени“ поради липса на по-добра дума “, казва антропологът и съавтор на университета в Ню Йорк Шара Бейли. "Ние носим тяхното ДНК и те бяха повлияни от нашите културни иновации."

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай