Откриха следи от селище на 8000 години в Сърбия

Откриха следи от селище на 8000 години в Сърбия
A A+ A++ A

Важно откритие направиха сръбски и австрийски археолози в подножието на хълма, на който се намират останките от античния град Юстиниана Прима край град Лебане, в Южна Сърбия. Учените смятат, че са попаднали на най-старото селище на Балканите от Новокаменната епоха.

Резултатите от досегашните изследвания показват, че откритите следи са от различни периоди, в които мястото е било населявано от антични народи.

Александър Булатович, Археоложки институт-Белград: Свиняричка чука е праисторическо селище, което е било населявано първо в ранния Неолит - някъде около 6000-ата година преди новата ера, плюс минус два века. След това тук са продължили да живеят хора - през Каменно-медната и през Бронзовата епоха.

Това означава съответно около 3000-ата и 1100-ата година преди Христа. Във фокуса на научния интерес на двустранния екип археолози е т.нар. процес на неолитизация от Анадола, през Егея и Балканите.

Проф. Барбара Хорейс, Институт за ориенталска и европейска археология-Виена: Опитваме се да установим какво се е случвало на Централните Балкани, и по-специално в Южна Моравия.

За миграцията на Балканите в праисторически времена свидетелстват находки - основно керамични съдове, които са на дълбочина само от метър и половина под земната повърхност. Разкопките се очаква да продължат още между 3 и 7 години.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай