Украйна отпадна от Евро 2012 с достойнство

Украйна отпадна от Евро 2012 с достойнство
Джон Тери изчиства топката от вратата на Англия – въпреки че кълбото изглежда в очертанията с целия си обем, попадение за Украйна не беше отсъдено. Снимка: uefa.com
A A+ A++ A

Отборът на домакина Украйна не успя да удържи на тежката артилерия на Англия Уейн Руни, който вкара победния гол за минималния успех с 1:0 на стадион „Донбас Арена“ в Донецк.

В дебютния си мач на първенството в Полша и Украйна след наказание от две срещи Уейн Руни вкара в 48-ата минута.

Нападателят на „Манчестър Юнайтед“ вкара с глава на празна врата, след като вратарят на Украйна Андрий Пятов не овладя образцово центриране на Стивън Джерард отдясно.

С общо 7 точки след две победи и едно равенство Англия оглави Група D, което означава, че в директните елиминации на четвъртфиналите ще се изправи срещу Италия, далеч по-предпочитан съперник от световния и европейски шампион Испания.

Украйна обаче оказа повече от достойна съпротива срещу трудния съперник във вероятно най-качествения мач в последния кръг на груповата фаза на шампионата в Полша и Украйна.

В 62-рата минута топката влезе във вратата на Англия, но изчистването на Джон Тери в летеж не остави категорично впечатление дали имаше реално попадение.

Такова обаче не беше признато от съдийската бригада, въпреки че при повторенията изглеждаше, че коженото кълбо е във вратата с целия си обем.

Въодушевената игра на Украйна започна още в началото на двубоя, а футболистите на Олег Блохин нито намалиха темпото, нито престанаха да търсят победа до последния съдийски сигнал, с което превърнаха срещата с Англия в истинско футболно зрелище.

Украйна доминира на терена през първото полувреме – в началните 20 минути имаха предимство във владеенето на топката с 61% спрямо 38% за Англия, а след това извоюваха и териториално надмощие като преместиха играта почти изцяло в противниковата половина.

Постепенно обаче Англия пресира и Уейн Руни имаше две невероятни голови възможности, които обаче пропусна – след центриране на Стивън Джерард от пряк свободен удар и майсторски пас на Ашли Йънг в наказателното поле.

Вратарят на Англия пък спаси удар отблизо на Андрий Ярмоленко. Голът за Англия дойде 3 минути след подновяването на играта след почивката.

Малко по-късно Стивън Джерард изведе Уейн Руни до позиция за гол, но нападателят не показа достатъчно решителност и Андрий Ярмоленко му отне топката.

В 62-рата минута на двубоя се стигна до изключително спорната ситуация, когато нападателят Марко Девич стреля към вратата на Джо Харт от наказателното поле, но английският страж изби.

Топката обаче пак се озова у украинеца, който направи втори опит за изравнителен гол. Докато топката влизаше във вратата от летеж, Джон Тери се хвърли и изчисти, а никой от петимата съдии не зачете това за гол, въпреки че според повторенията топката попадна във вратата с целия си обем.

Самоотверженият шпагат на защитника от „Челси“ също трябва да се отбележи, защото без неговата намеса топката щеше да опъне мрежата.

До края на двубоя Англия и Украйна не смениха офанзивните си тактики и запазиха заряда на играта с по още няколко опита за гол, като двамата вратари Джо Харт и Адрий Пятов се отличиха с по още едно ключово спасяване.

В последните 20 минути в игра за Украйна влезе 35-годишният ветеран Андрий Шевченко, който игра за последен път с националната фланелка. Той не успя да влезе в титулярния състав заради проблеми с коляното.

Победата на Англия над Украйна класира отбора на първо място в групата, което ги изпрати на четвъртфинал срещу Италия на 24 юни.

Въпреки че не успя да излезе от груповата фаза на Евро 2012, домакинът Украйна, който участва на подобен форум за първи път, показа хъс и желание за победа и отпадна от първенството с достойнство.

#Евро 2012 #футбол #Англия #Украйна #Уейн Руни

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Евро 2012
Последно от Евро 2012

Всички новини от Евро 2012 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници