Николай Младенов: Македония постоянно се заяжда с България

Николай Младенов: Македония постоянно се заяжда с България
Николай Младенов (вляво) застана зад тезата на министър-председателя Бойко Борисов (вдясно), че България винаги е подкрепяла евроатлантическата ориентация на Македония.
A A+ A++ A

Министърът на външните работи Николай Младенов заяви, че не харесва „постоянното заяждане" с България от страна на Македония.

„Ние признахме нашата съседка под името Република Македония. Бяхме първата страна, която я призна и в това отношение няма никаква промяна," подчерта Николай Младенов, цитиран от „Фокус", по време на международна конференция в София „Балканите в глобалния свят: насърчаване на европейската перспектива на региона".

Той отговори на въпрос на македонски медии – „Защо сте люти на македонското ръководство; от вашите изяви се гледа на разочараност на разочараност на политиката, що се води от вас, и води до студен мир между България и Македония и няма контакти между двете срани?"

„България не се намесва в диалога на Македония и Гърция за името, защото той е двустранен, но когато различни варианти, се слагат на масата и се обсъждат, ние също имаме нашите виждания за това," обясни още външният министър на България.

Той подчерта, че за развитието на отношенията въобще на Балканите е регионът да се развива.

„За да стане това, трябва да видим всички наши съседи част от европейските правила, реализирайки своята европейска перспектива. Всичките ни въпроси – двустранни, исторически, политически, търговски, инфраструктурни, каквито искате, могат да бъдат решени, само в този контекст," заяви още Николай Младенов.

Той застана зад тезата на министър-председателя Бойко Борисов, че България винаги е подкрепяла евроатлантическата ориентация на Македония.

„Дали и как тя ще се реализира, зависи до най-голяма степен от самата Македония, от реформите, които се извършват там, от процесите, които текат вътре в страната и, разбира се, от намирането на компромисно решение с Гърция по двустранния процес," допълни още Николай Младенов.

Според него интеграцията на всички страни на Балканите в ЕС и НАТО премахва всякакви съмнения „кой какви претенции към кого има".

„Ние живеем на Балканите не от вчера, познаваме се много добре, познаваме си нравите, познаваме си навиците," продължи Николай Младенов.

#България #Македония #Балкани #Николай Младенов #ЕС #НАТО #интеграция #Гърция #спор за името

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници