Българският посланик в Йемен се спаси от отвличане

Българският посланик в Йемен се спаси от отвличане
Посланикът на България в Йемен Борис Борисов е леко ранен, след като маскирани открили огън по колата му в столицата Сана. Снимка: yemenonline.info
A A+ A++ A

Посланикът на България в Йемен Борис Борисов е леко ранен, след като маскирани открили огън по колата му в столицата Сана.

По време на нападението Борисов бил с жена си. Двамата са се разминали с уплаха, а посланикът има лека рана на едното око, съобщи западен дипломат, предаде БГНЕС, позовавайки се на „Ройтерс“.

„Трима въоръжени мъже се опитали да го отвлекат от колата му. Когато той отказал и потеглил те открили огън по автомобила. Той е ранен в окото от счупено стъкло“, обясни дипломатът.

Посланикът и съпругата му се спасили, като избягали в намиращ се наблизо търговски център.

Йеменските сили за сигурност пристигнали на място малко след инцидента. Според дипломата посланикът не бил придружаван от охрана.

Засега не е известно кой стои зад нападението. Отвличанията на чужденци в Йемен не са рядкост.

В края на април неизвестни похитиха сътрудник на Международния комитет на Червения кръст френски гражданин, намиращ се на работа в град Саада, Северозападен Йемен.

В края на март в град Аден бе похитен вицеконсулът на Саудитска Арабия Абдула ал Халид. По данни на полицията дипломатът е бил похитен от група въоръжени, когато излизал от дома си в квартал Ал Мансур. Отговорност за отвличането пое групировката „Ал Кайда“ на Арабския полуостров.

След избирането на 21 февруари на президента Абд Рабо Мансур Хади, който обяви намерението си да води борба с тероризма с всички достъпни средства, в Йемен се наблюдава засилена дейност на бойците на радикалните ислямистки организации.

#Борис Борисов #посланик на България в Йемен #отвличане #Сана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай