Румъния преговаря с България и Турция за обща натовска бригада – ще възпират Русия в Черно море

Румъния преговаря с България и Турция за обща натовска бригада – ще възпират Русия в Черно море
БГНЕС
A A+ A++ A

Румъния води преговори с България и Турция с цел приемане на допълнителни мерки за укрепване на отбраната и сигурността в зоната на Черно море с акцент върху Военноморските и Военновъздушните сили”. Това става ясно от съобщение на румънското Министерство на националната отбрана, цитирано от ТАСС и ДПА. По-късно стана ясно, че  украинският министър на отбраната Степан Полторак е поискал Киев да участва в многонационална българо-румънска бригада.

Става въпрос за разполагането на многонационална бригада на НАТО в Румъния, което ще е принос на страната към сдържащата мощ на алианса, уточни в Брюксел министърът на националната отбрана на Румъния Михня Моток след първия ден от заседанието на Съвета на Организацията на равнище глави на военни ведомства. Разгръщането на многонационалната бригада, според него, „ще стане конкретен принос на страната в укрепването на отбраната и сдържащата мощ на алианса, както и в регионалната сигурност и стабилност”.

С тези мерки Румъния се стреми да постигне увеличена координация с вече провежданата през последните години дейност на НАТО посредством "еър полисинг", военноморските учения на алианса и присъствието на кораби на НАТО в зоната”, се посочва в документа.

Air Policing („еър полисинг”) е мирновременна мисия на НАТО, включваща използване на системата за наблюдение на въздушното пространство и управление, системата за командване и управление на Военновъздушните сили и подходящи сили и средства за противовъздушна отбрана, включително изтребители, с цел защита на неприкосновеността на въздушното пространство на НАТО. България и българските ВВС участват в тази мисия още преди официалното присъединяване към Северноатлантическия договор.

По-рано стана известно, че НАТО планира разполагането на многонационална бригада в съседна Румъния, заедно с четирите батальона на Северноатлантическия пакт, които ще бъдат разположени в балтийските републики и Полша. Това бе съобщено от генералния секретар на пакта Йенс Столтенберг преди началото на срещата на министрите на отбраната. "Планираме да вземем решение за разширяване на военното ни присъствие в района на Черно море. Вече увеличихме въздушния контрол и патрулирането, както и военните обучения. Планираме и създаването на щабни структури в Румъния и разполагането на многонационална бригада на НАТО", каза още Столтенберг.

Окончателното решение ще бъде взето на срещата на върха на НАТО във Варшава на 8-ми и 9-ти юли. Министър Николай Ненчев участва в обсъждането на ключови теми за Срещата на Върха на НАТО във Варшава, съобщи от своя страна Министерството на отбраната в София. В съобщението се посочва, че срещата на министрите на отбраната в Брюксел е започнала със заседание, на което са обсъдени ключови въпроси от дневния ред на предстоящата среща на върха на НАТО във Варшава. "Акцент беше поставен върху усилията на съюзниците за засилване на отбранителния и възпиращ потенциал на НАТО", се казва в съобщението.

"Общо бе мнението, че мерките за засилено предно присъствие на Алианса са в отговор на заплахите пред евроатлантическата общност и имат за цел да гарантират сигурността на съюзниците от източния фланг и се цитира министъра на отбраната на България, който казва, че „това решение демонстрира солидарността и готовността на НАТО да се адаптира в отговор на новите предизвикателства“. Той подчерта необходимостта от задълбочаване на усилията на алианса за разработване на възможности за засилено морско присъствие и провеждане на учения в региона на Черно море.

Българският министър на отбраната изрази задоволство от изпълнението на Плана за готовност за действие (RAP), като изтъкна значението на мерките по "Еър полисинг" (Air Policing) за югоизточната част на територията на алианса. Министър Ненчев информира колегите си за приетото на 2 юни 2016 г. от Народното събрание решение за одобряване на финансовите пакети по два основни проекта за модернизация – придобиване на нов боен самолет и два нови патрулни кораба.

В рамките на проведената сесия министрите приеха последния доклад за напредъка в изпълнението на Плана за готовност за действие и доклад за усилване на устойчивостта на съюзниците. Те поеха ангажимент за задълбочаване на усилията в областта на кибер отбраната (цифровата сигурност, бел.ред.). Предвижда се съгласуваните от министрите решения днес (във вторник, бел.ред.) да бъдат утвърдени във Варшава.

Пресцентърът на МО съобщи за работна вечеря с участието на страните партньори Швеция и Финландия и върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини. На нея е трябвало да бъдат обсъдени практически аспекти на сътрудничеството между НАТО и ЕС в области като противодействието на миграционния натиск, хибридните заплахи и кибер сигурността. Очакваше се министър Ненчев да потвърди подкрепата за развитието на диалога в тези области, включително за осъществяване на конкретни инициативи.

В продължение на двустранните разговори, започнали в Атина, министър Николай Ненчев разгледа проблема с бежанската криза на среща по-рано днес (във вторник) с гръцкия си колега Панос Каменос Общо бе задоволството от добрите резултати в обмяната на информация и координацията на общите действия. Министър Ненчев благодари на своя колега за ползотворния диалог и обсъди възможностите за разширяване на сътрудничеството във военната област", се казва в съобщението от МО. Според Ненчев преговорите с Румъния са за участие на България с една рота, предаде БГНЕС.




#Румъния #преговори #НАТО #многонационална бригада #България #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници