Попоски: България може да играе ключова роля за интеграцията на Македония към ЕС и НАТО

Попоски: България може да играе ключова роля за интеграцията на Македония към ЕС и НАТО
БГНЕС
A A+ A++ A

България може да играе ключова роля по пътя на евроинтеграцията на Македония – както по пътя към ЕС, така и по пътя към НАТО. Това заяви македонският външен министър Никола Попоски на приключилата в Солун двудневна министерска среща на Гърция, България, Македония и Албания, посветена на сътрудничеството между четирите страни за справяне с мигрантската криза.

Срещата се проведе по инициатива на гръцкия външен министър Никос Кодзиас, в нея участваха колегите му Даниел Митов, Никола Попоски, Дитмир Бушати, а също представители на вътрешните министерства, от българска страна това бе заместник-министърът Филип Гунев. Участваха и представители на Евросъюза, и на холандското вътрешно министерство.

Македония не очаква на Варшавската среща на НАТО да получи покана за членство в алианса, заяви специално за БГНЕС Попоски. „Относно НАТО има решение от 2008 година, което констатира, че единствената пречка срещу присъединяването на Македония към алианса е спорът с името от гръцка страна“, изтъкна Попоски. „Освен това имаме от 2011 година решение на Международния съд, който казва, че това решение е нелегитимно. Междувременно същото се случва и се свежда до волята на страните членки на НАТО. Това се отнася както за срещата на върха във Варшава, така и за която и да е друга среща“, каза той.

Попоски заяви, че няма впечатление, че гърците ще променят позицията си и на срещата в полската столица Македония ще получи покана за членство в НАТО. Македонският външен министър заяви, че през тази година има напредък в комуникацията с Гърция по отношение на мигрантите, докато през миналата година не е имало сътрудничество и взаимопомощ. „Това не означава автоматично, че всичко ще бъде решено, но трябва да бъдем внимателни за активисти, неправителствени организации и трафиканти“, предупреди Попоски.

Попитан в каква степен миграционната криза оказва влияние върху отношенията на четирите страни и като цяло в региона, ръководителят на македонската дипломация каза, че миграционната криза няма същото въздействие върху отношенията с България и Албания, каквото има с Гърция, на чиято граница с Македония има десетки хиляди мигранти. Попоски отбеляза, че подобни срещи са добър формат за справяне с миграцията и добър начин, по който четирите страни могат да обсъждат и други въпроси в бъдеще. „Едно от посланията, които изпращаме на тези срещи е, че ще координираме нашите усилия”, каза той. „Има план на ЕС, може би не е добър, но определено е единственият, който имаме на масата и всеки от нас трябва да се старае той да работи”, добави македонският външен министър

#Никола Попоски #НАТО #ЕС #Гърция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници