Отпускаме близо 11.5 млн. лв. на Турция като помощ за бежанците

Отпускаме близо 11.5 млн. лв. на Турция като помощ за бежанците
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България ще отпусне 11 494 129.99 лв. на Турция за справяне с бежанците по линия на споразумението между Анкара и Европейския съюз. След близо двучасови спорове парламентът ратифицира днес Общото споразумение за създаване на рамка за управлението и условията на Механизма за Турция в полза на бежанците и на сертификата за принос на България с приложения към него график на плащанията за срок от 4 години.

Отпуснатите средства са по линия на споразумение между Турция и ЕС от февруари 2016 г. и са за 3 млрд. евро. Те трябва да бъдат отпускани поетапно от третото тримесечие на 2016 година до края на 2019 година. Целта на механизма е да се координират и рационализират действията, финансирани от бюджета на Европейския съюз (ЕС) и от приноса на двустранна основа от държавите членки, така че да се засилят ефективността и взаимното допълване на подпомагането, предоставяно на бежанците и приемните общности в Турция.

Средствата по механизма са предназначени за спешна хуманитарна помощ, главно за предоставяне на храна, здравни услуги и образование. Те ще бъдат предоставени на Турция по съответните европейски програми, основно по линия на хуманитарна помощ и Инструмента за предприсъединителна помощ. Общият размер на помощта по механизма е 3 млрд. евро, от които 1 млрд. евро ще бъдат финансирани от бюджета на ЕС, а останалите 2 млрд. евро следва да бъдат осигурени от допълнителни вноски на държавите членки.

 

 

#Парламент #ратификация #помощ #Турция #ЕС #бежанци #храна #здравни услуги #образование

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници