Закриване на спорната комисия за намеса на Русия и Турция искат депутати

Закриване на спорната комисия за намеса на Русия и Турция искат депутати
БГНЕС
A A+ A++ A

Националните интереси на България ще бъдат защитени по-добре, ако се приеме решение за предсрочно преустановяване на съществуването на Временната комисия за проучване на намесата на Турция и Русия във вътрешните работи на страната ни. Това заявиха по време на дебат в парламента днес вносителите на проекта за закриване на комисията - Валентин Радев от ГЕРБ и група народни представители.

Според вносителите със създаването на Временната комисия от мнозинството от народните представители са отговорили на засиления интерес и събудената тревога в българското общество от тиражираните твърдения за намеса на официални представители на Турция във вътрешнополитическия живот на страната ни, както и на появилите се и упорито разпространявани твърдения, че определени български политически партии системно прокарват в общество-политическия живот на страната ни интересите на Руската федерация и са се поставили в услуга на тази държава.

Вносителите определят акта на създаване като недвусмислен знак и ясен сигнал към Турция и Русия. Депутатите са осъзнали, че от създаването на Временната комисия до днес са станали свидетели и са добре запознати с действията на дипломатическите органи и от страна на Руската федерация, и от страна на Турция, както и с действията на официалните представители на Министерство на външните работи на страната. Те в значителна степен дават отговор на някои от твърденията, посочени в мотивите на вносителите на решението. В мотивите за решението се посочва още, че сме станали свидетели на заявена позиция на изпълнителната власт на България за провежданата активна дейност и полаганите усилия за поддържане и подобряване на двустранните отношения с Турция и Русия във време на усложнена и бързо променяща се среда за сигурност в региона и света.

Ситуацията е конфузна, грешката е очевидна, заяви в изказването си по време на дебата депутатът от БСП Лява България Георги Божинов. Същата е нагласата и на повечето му колеги от различни парламентарни групи.



#Парламент #дебат #Русия #Турция #намеса

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници