Борисов: Няма време за игрички! Дори споразумението с Анкара да е лошо, трябва да го има

Борисов: Няма време за игрички! Дори споразумението с Анкара да е лошо, трябва да го има
БГНЕС
A A+ A++ A

В момента десетки хиляди хора бедстват. И те са до нашата граница. Няма време за игрички. Затова и казах на колегите – трябва да си тръгнем със споразумени. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. Той беше категоричен, че дори споразумението да е лошо, трябва да го има и да започне да се изпълнява.

Европа показа изключителна хуманност”, каза още премиерът. „С цялото ми уважение към турския президент, няма друг континент, няма други европейски страни, които да са показали такава хуманност, такава солидарност, толкова пари и усилия, толкова вътрешно партийни проблеми да са си нанесли с бежанците”, продължи Борисов и добави: „Съвет след съвет, милиарди отиват в каква ли не посока. Не само Сирия, вчера дискутирахме и за Либия, където положението е подобно”. Дори канцлерът Меркел си изпати от нейната изключителна хуманност, заяви Борисов. В нашата декларация влизат Йордания и Ливан, където също милиони хора очакват да бъдат подпомогнати, уточни Борисов.

И Европа, и Турция гледат изключително сериозно на миграционните процеси, каза още Борисов и отхвърли твърденията, че Турция изнудва ЕС.

Премиерът обясни, че държи и България да бъде включена в споразумението между Турция и ЕС. Според него е важно да се отбележи, че милиардите, които ЕС ще отпусне на Анкара, ще бъдат насочени в помощ на бежанците – за здравеопазване, образование и инфраструктура, а не за турската държава. Борисов посочи, че много европейски лидери вече са заявили, че страната ни също се нуждае от допълнителни средства във връзка с миграционния натиск.

Това, което договорихме вчера с президента на Македония Георге Иванов, в момента на границата вече се изпълнява като дадено разпореждане от мен, отбеляза премиерът във връзка със започналото съвместно учение на българо-македонската граница.





 

#Борисов #споразумение на ЕС с Турция #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници