София поиска от Анкара да й връща незаконно навлезли мигранти

София поиска от Анкара да й връща незаконно навлезли мигранти
Пресцентър на МВР
A A+ A++ A

Страната ни е поискала да връща на Турция незаконно навлезли мигранти, както ще може да прави Гърция. Това обяви пред български журналисти в Брюксел вицепремиерът и МВР шеф Румяна Бъчварова, цитирана от кореспондента на БТА.

Бъчварова участва в заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешен ред.

„Отчитаме последните развития като добър знак в посока постигането на единна и солидарна Европа“, е подчертала Бъчварова в началото на съвета, съобщават от пресцентъра на МВР.

На заседанието в белгийската столица вътрешните министри обсъждат напредъка по мерките, които произтекоха от Европейския съвет с участието на Турция, какво и какво е развитието по вече прилаганите решения за миграционните процеси и борбата с тероризма.

Румяна Бъчварова е категорична, че като част от споразумението с Турция трябва да бъдат засилени усилията по ограничаване на трафикантските мрежи на турска територия. Тя цитира данни на Европол, според които близо 90 % от идващите към Европа мигранти са асистирани от организирани мрежи.

Румяна Бъчварова отчита напредъка на Гърция относно миграционната криза. Пред колегите си тя е подчертала необходимостта съседката ни да бъде подкрепена не само хуманитарно, но и в организационен и логистичен план. Бъчварова отбелязва възможността да се отворят алтернативни маршрути на мигрантските потоци, включително и през България.

Тя е категорична, че сме предприели необходимите мерки и имаме готовност да реагираме, ако това се наложи. 

 

#България #Турция #мигранти #Румяна Бъчварова #МВР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници