Моника Маковей: Повече права и пари за румънските цигани в България! Емил Радев: А има ли такива?!

Моника Маковей: Повече права и пари за румънските цигани в България! Емил Радев: А има ли такива?!
Моника Маковей / БГНЕС
A A+ A++ A

Повече права и гарантиране на отделен бюджет за румънските цигани в България поиска румънският евродепутат Моника Маковей. Тя е повдигнала въпроса в писмо до премиера Бойко Борисов, министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин, министъра на образованието Меглена Кунева и Националния съвет за тристранно сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към МС, съобщи агенция Фокус.

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев обаче определи тази активност на румънската си колежка като скандална намеса във вътрешните работи на България.Той бе категоричен, че проблем с румънските малцинства в България няма.

В писмото си Маковей изразява загриженост по отношение на възможността за българските граждани, които са етнически румънци, особено онези, живеещи в селските райони в България, да изучават учебните предмети на румънски език.

„Миналата година към мен се обърнаха български граждани от румънски произход и ме информираха за трудностите на ромите с румънско потекло в България да изучават учебните предмети на румънски език. За втори път сигнализирам за тези проблеми. Всички живеещи в България румънци трябва да бъдат признати и да бъдат третирани като национално малцинство в съответствие с международното право”, се посочва в позицията й.

„Без реална подкрепа от българската държава румънската общност се намира във финансова невъзможност да отстоява своите политически, социални и културни интереси.
Усилията на румънското правителство да осигури достъп до изучаването на предмети на румънски език бяха възпрепятствани от Министерството на образованието на България”, пише още Маковей.

„Съществуват трудности пред гражданите роми от румънски произход да заявят, че са румънци. Бих искала да приемете бюджет и подробен план за действие както и списък с конкретни мерки за запазване на езика и позволяване на воденето на занятия на малцинствени езици в училищата и във висшите учебни заведения.

Румънците би трябвало да изучават учебните предмети на своя собствен език, ако желаят това и би трябвало да им се позволи да запазят своята култура и да проповядват в църквите на румънски език”, допълва Моника Маковей.

роблем с румънските малцинства в България няма, oсобено пък в градовете и селата, които изброява в писмото си г-жа Маковей.Те са в района на Варна. Аз съм от Варна, два мандата съм бил народен представител, избран от Трети многомандатен варненски район и много добре познавам ситуацията в населените места в областта. Никога там не е имало румънски роми, които да искат да изучават румънски език и това да не им е било разрешено”, категоричен беше Радев и добави, че въобще няма искания за такива курсове, за включване в учебни програми и т.н.

„Хората, които твърдят, че са с румънски произход, в никакъв случай не са роми и за тях е обидно да ги наричат така. В населените места и общините, като например Община Старо Оряхово има даже служител по интеграцията, който е от такъв етнически произход, и тези хора са много добре интегрирани и никога не им е било отказвано каквото и да е, свързано с етническия им произход и културни традиции”, посочи още той.

По думите на Радев, никога не е имало искания от тях да се изучава румънски език официално в български училища или университети. „Явно г-жа Маковей не знае тези населени места дали са градове, или села, защото като села са упоменати Белослав, Девня, които са големи градове”, каза Радев.

Евродепутатът Моника Маковей тотално се е объркала, няма понятие „румънски цигани“ в България, такива животни няма, коментира председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов. „Да си гледа работата, каква е тая – Моника Маковей? За какво ще призовава? Да си гледат правата на циганите в Румъния“, каза Симеонов. Той препоръча на Моника Маковей да се погрижи за правата най-вече на унгарците в Румъния.

#Моника Маковей #Емил Радев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници