Попоски: Трябваше да се защитим, мигрантите нахлуха със сила в Македония

Попоски: Трябваше да се защитим, мигрантите нахлуха със сила в Македония
БГНЕС
A A+ A++ A

Македонският министър на външните работи Никола Попоски защити употребата на сълзотворен газ от страна на македонските сили за сигурност срещу стотиците мигранти, които нападнаха с камъни и дървета силите на реда, опитвайки се да нахлуят на територията на страната. Той също така предупреди, че напрежението на Балканите може да създаде конфликт.

Това, което видяхме, бяха близо 400 млади мъже, опитващи се със сила да влязат на македонска територия от Гърция“, каза Попоски за Би Би Си. „Ако вие сте част от силите за сигурност и сте изправени пред ситуация, при която имате насилствени опити от страна на няколкостотин млади мъже да навлязат на територията, без желание да се регистрират или да отидат в приемни центрове, не смятам, че това е в съответствие с това, което се договорихме на европейско ниво“, посочи той.

В друго интервю за германското издание „Ханделсблат“ Попоски предупреди, че ние трябва да бъдем внимателни, за да не се достигне до конфликт между съседи. „Словения връща нелегални мигранти към Хърватия, Хърватия на Сърбия и Сърбия на Македония и т.н.“, заяви министърът. „Опасявам се, че подобен сценарий може да стане реалност с голям брой бежанци. Ако в допълнение натискът се увеличи и от юг върху балканския маршрут, то тогава може да има сериозна конфликтна ситуация на Балканите. Ние трябва да се опитаме да избегнем подобна ситуация“, допълни той.

В понеделник македонската полиция, която охранява границата с Гърция, беше нападната от стотици млади мъже. Те замеряха с камъни и дървета служителите на реда, които бяха принудени да вземат мерки, за да защитят границата и да не допуснат незаконното им навлизане на македонска територия. Тълпите от млади мъже пробиха част от оградата, като предварително унищожиха бодливата тел. Те бяха посрещнати от добре въоръжени полицаи с щитове и шлемове. Това не уплаши нахлуващите, които започнаха да ги замерят с камъни. Полицията се защити и използва сълзотворен газ, разпръсвайки мигрантите. Според добре осведомени източници мигрантите са били снабдени със специални ножици за рязане на тел от гръцките власти.

Гърция продължава да изнася проблема с мигрантите в Европа, като дестабилизира съседните страни, на първо място Македония. През последните дни гръцките власти организирано извозват мигрантите, пристигащи по островите, на север към Македония. Броят им край Идомени достигна 7000 души.

В опит да се справи с мигрантския наплив Австрия въведе дневен лимит на мигрантите, които могат да преминават през нейна територия. Властите във Виена взеха решение за цялата 2016 г. да дадат убежище на максимум 37 500 души. Ограничителните мерки на Австрия бяха последвани от останалите страни по т.нар. балкански маршрут – Словения, Хърватия, Сърбия и Македония, които ограничиха приема на мигранти.

От седмица насам Скопие наложи по-строг граничен контрол, като вече не допуска преминаване на афганистанци и затегна мерките по влизане на сирийци и иракчани. Същевременно страните от Балканският маршрут ограничиха дневния прием на бежанци до 500 души.

През тази година в Европа се очаква да пристигнат много повече мигранти през Средиземно море, отколкото през 2015 г., когато техният брой надхвърли 1 милион души, оповести Международната организация по миграцията. „Броят на пристигналите през Средиземно море в първите девет седмици на 2016 г. е близо 130 000 души. Това е малко по-малко от всички пристигнали през цялата 2014 г.”, заяви говорителят на МОМ Джоел Милман.

През 2015 г. Европа бе изправена пред най-голямата криза от своето създаване. Тя бе предизвикана от масовата миграция, която някои експерти сравниха с Великото преселение на народите. Основните маршрути, по които мигрантите пристигат в Европа, са през Средиземно море в Гърция и Италия. Най-натовареният е през Гърция. Властите в Атина не взеха никакви мерки за охраната на външните граници на Европейския съюз, с което предизвикаха вълна от недоволство в останалите страни-членки. Австрия дори заплаши, че ще поиска временно изваждане на Гърция от Шенген, след като заради действията на Атина зоната за свободно движение – едно от достиженията на ЕС – се оказа заплашена.

Гръцките власти също така се отличиха и в това да прехвърлят проблема с мигрантите на останалите държави в Европа. В най-тежко положение се оказа Македония, която бе на път да бъде дестабилизирана, след като Атина изсипа там над 700 000 мигранти за около половин година. Доклад на ЕС разкри фрапантните нарушения, извършени от Гърция, както и отказа на Атина да охранява външните граници на ЕС. Брюксел даде ултиматум на правителството на Алексис Ципрас от три месеца, за да се справи с проблема.

През 2015 г. в Европа пристигнаха над 1,5 милиона мигранти, повечето от които тръгнаха към Германия, отзовавайки се на поканата на федералния канцлер Ангела Меркел. През тази година се очаква техният брой да не бъде по-малък. Данните показват, че зимата не е спряла мигрантите и в близките месеци експертите очакват нов пик. Според последните данни на Международната организация по миграция от началото на годината в ЕС са влезли над 130 000 мигранти. За да се опитат да го намалят, повечето страни по т.нар. Балкански маршрут – Македония, Хърватия, Словения, Унгария и Австрия вече изградиха огради и дори планират изпращането на армията, която да охранява вътрешните им граници.




#мигрантска криза #Никола Попоски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници