Избягалите от войната вече са над 2,5 млн. души, ситуацията в Полша - все по-сериозна

Избягалите от войната вече са над 2,5 млн. души, ситуацията в Полша - все по-сериозна
A A+ A++ A

Хиляди хора продължават да бягат от войната. Бежанците от Украйна вече надхвърлиха два милиона и половина. Ситуацията в Полша става все по-сериозна. Тази нощ руски ракети бяха изстреляни до град, близо до границата с Полша.

„Моята баба е живяла по време на Втората световна война. Все ми казваше: „Моето дете, да не дава Господ да има война”, разказва Юлия, която е бежанка от Киев.

Чувайки тези думи и за миг тя не си представяла, че може да се окаже на гарата в Пшемишил с трите си деца и няколко чанти на гърба.

„Преди два дни имах рожден ден. Правех планове да го празнувам с роднини, а го прекарах във влака”, добавя тя.

Две седмици преди да напуснат къщата си около Киев, прекарали в мазето. „Може да се каже, че живеехме без нищо. Електричеството спираше. Имахме късмет, че имаше вода. Успявахме да я сварим с бързовара за децата. 15 души се криехме в мазето. Беше трудно да се евакуираме, защото започнаха да бомбардират. Заради ракетите, които падаха, имаше дим и трудно успявахме да дишаме”, споделя Юлия.

Нощта семейството ще прекара в Пшемишил, след което плануват да пътуват за Германия. „Много благодарим за това, което правят за нас. Никога не сме очаквали такова посрещане. Доброволците ни помагат с чантите, дават ни храна, вода”, каза Вероника - дъщеря на Юлия.

#украински бежанци #мигрантска криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници