Ситуацията на границата с Гърция е извън контрол, парламентът поиска да се намеси Брюксел

Ситуацията на границата с Гърция е извън контрол, парламентът поиска да се намеси Брюксел
БГНЕС
A A+ A++ A

Ситуацията на българо-гръцката граница е извън контрол. Това каза за агенция Фокус председателят на БЧК Христо Григоров по повод пълното преграждане на граничните пунктове. Междувременно парламентът призова Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Гърция заради граничната блокада

„Вчера екип на БЧК заедно с представителите на Гръцкия червен кръст навлязохме и в гръцка територия и раздадохме храна, вода и санитарни материали”, заяви Христо Григоров. По думите му, нещата са трагични.

„Има шофьори, които са със семействата си, с децата си, няма какво да ядат, няма вода, няма тоалетни”. Считам, че тук вече Външно министерство трябва да направи всичко възможно, ние имаме консул в Солун. Да му преведат финансов ресурс, той да натовари един бус и да отиде да спаси тези хора”, препоръча Григоров. „Повярвайте ми, това което казаха колегите ми на връщане, те са просто ужасени от това, което става в 21 век между две приятелски държави. Апелирам към Външно министерство да се включи в тази хуманитарна акция”, добави той.

Григоров обясни, че БЧК няма право да влезе в Гърция при условие, че няма подкрепата на Гръцкия червен кръст. “Вчера те дойдоха с един екип от Македония и казаха, че са изключително ангажирани с македонската граница и не могат да отделят повече ресурс на хора, за да дойдат и заедно с нас да влезнат”, допълни председателят на БЧК.

„Тук и държавата трябва да влезе във функцията си на регулатор в този процес. Не може да оставим нашите съграждани и то не само българи. Тази 25-26-27 км опашка е с шофьори от цяла Европа. И къде е Европа? Поставям въпроса къде са еврокомисарите, къде са комисиите, ще оставяме хората да умират по пътя ли?”, попита Христо Григоров.

Малко по-рано народните представители приеха единодушно декларация, в която призоваха Европейската комисия да започне наказателна процедура срещу Гърция, заради блокадата на българската граница. В документа се настоява Атина да предприеме необходимите действия за справяне със ситуацията.

43-тото Народно събрание не приема блокирането от гръцка страна на пропускателни пунктове на границата с България. Настоятелно приканва гръцките власти да предприемат необходимите мерки за въвеждане на ред и за осигуряване на свободно движение през границата. Настоява отговорните български институции да продължат усилията си в посока на разрешаване на кризата в двустранен план”, гласи приетият документ.

Транспортният министър Ивайло Московски призна, че подтиква българските превозвачи към незаконни действия с подкрепата си за тяхната блокада. Но подчерта, че държавата ни няма полизин ход, след като не среща никакво съдействие от гръцката страна.

Гърция, според мен, има отношение към България. Твърдението от тяхна страна, че нямат влияние върху процеса и е извън контрол, очевидно не е вярно. Няма как тогава да гарантират и за по няколко часа отваряне на границата, подиграват се брутално с пет или шест хиляди камиони. Не вярваме, че ако пак се осигури времеви прозорец, той ще функционира устойчиво, затова сме поискали на сто процента вдигане на блокадата от тяхна страна. На второ място, искаме тяхната полиция да осигури кордон и трасе, за да не могат да се върнат и отново да поставят техниката там”, коментира Московски, цитиран от БНР.

 

#блокада на границата с Гърция #БЧК #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници