Природозащитници „нападат“ парламента с книжни брадви

Природозащитници „нападат“ парламента с книжни брадви
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ ще внесе в деловодството на Народното събрание на 26 април писма до всеки народен представител със символични хартиени брадви.
A A+ A++ A

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ ще внесе в деловодството на Народното събрание на 26 април писма до всеки народен представител със символични хартиени брадви по повод предвиденото тази седмица второ четене на промени в Закона за горите.

Коалицията многократно алармира за опасностите пред българската гора, до които ще доведе приемането на поправките в Закона за горите, предаде БГНЕС.

Това са процедури, с които ще се продължи практиката на Тройната коалиция за заменки и злоупотреби с държавни гори заради частни интереси.

Ето защо ще се предоставя държавна гора за частни строежи, което беше целта и на заменките на гори при Тройната коалиция. Предлага се това да става без конкурс, т.е. на нереални и непазарни цени и с подбрани по корупционен начин частни инвеститори.

Позволява застрояване на най-ценните български гори по планините, включително в природните паркове, след като заменките позволиха приватизирането и застрояването на Черноморието.

Позволява се доизсичането на всички частни гори под 20 декара без горскостопански проект и екологична оценка

От коалицията посочват, че сметките показват, че засегнатите площи от сегашните промени в Закона за горите далеч надминават тези, засегнати от заменките.

Площта на планираните ски курорти и голф игрища, за които има публична информация, е около 20 000 декара (20 проекта по средно 1000 дка в Рила, Пирин, Витоша, Родопите, Стара планина и по Черноморието).

Площта на частните гори под 20 декара, които ще могат да бъдат изсечени веднага, е около 3 милиона декара. Тези гори покриват 3% от територията на страната.

Общо 3 020 000 декара. За сравнение - площта на заменките е 33 000 декара. Така гласуването на второ четене на промените в Закона за горите ще доведе до непрозрачна приватизация на един от последните обществени ресурси, категорични са природозащитниците.

#планини #гори #заменки #коалиция #„За да остане природа в България“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници