Ще отстъпи ли ЕС пред Лондон за „аварийната спирачка” за социалните помощи

Ще отстъпи ли ЕС пред Лондон  за „аварийната спирачка” за социалните помощи
Дейвид Камерън Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Британският премиер Дейвид Камерън днес е в Брюксел за преговори по така наречения план за 4-годишна "аварийна спирачка",с  който да се аграничават правата за социални плащания за мигрантите, съобщава ВВС.

Предложението ще даде право на страна-членка, която може да убеди правителствата в ЕС, че социалната й система е пренатоварена, да отказва социални помощи на нови работници от други държави от Общността за период до 4 години. Камерън, който ще се срещне днес с председателя на ЕК, иска да попречи на мигрантите от други страни от ЕС да кандидатстват за социални плащания до 4 години след пристигането им, което според него ще намали високите нива на имиграцията във Великобритания. Това е ключовото искане на британския премиер и медиите отбелязват, че подобно споразумение би представлявало значителна отстъпка на Брюксел.

Европейският съюз предлага на Великобритания нова „аварийна спирачка”, която може да помогне за намаляване на притока на работници от други държави от ЕС като част от пакет с реформи преди провеждането на референдума за членството на Обединеното кралство в Общността. Това заявиха източници, свързани с преговорите между Лондон и Брюксел, цитирани от Ройтерс.

Премиерът на Великобритания иска ЕС да приеме няколко мерки, за да убеди британците да гласуват на готвения референдум за оставане в Общността, който ще се проведе най-рано през юли 2016 г. Лондон иска равнопоставеност между държавите от еврозоната и страните извън валутния съюз, мерки за засилване на конкурентоспособността, увеличаване на националния суверенитет на страните в ЕС и ограничаване на имиграцията от другите държави-членки.

#Великобритания #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници