Орбан: Европейците са застрашени! Борисов: Незабавно да се затворят външните граници на ЕС!

Орбан: Европейците са застрашени! Борисов: Незабавно да се затворят външните граници на ЕС!
Източник: БГНЕС
A A+ A++ A


Европейците са застрашени. Миграционният въпрос е въпрос на обществена сигурност, заяви унгарският премиер Виктор Орбан на пресконференция в София. Той съобщи, че на 15 февруари ще има съвещание на Вишеградската четворка, на което е поканен и премиерът Бойко Борисов. Любопитни сме какви предложения има той и какво сътрудничество можем да създадем, уточни Орбан.

Досега третирахме масовата миграция като икономически и културен въпрос. През изминалите седмици вече става въпрос на сигурност – не става въпрос за нашите социални мрежи и култури или икономика, става въпрос за нашата национална сигурност, терористичната заплаха се увеличава. Мигрантският въпрос е въпрос на сигурността, а всеки политик е избран да защити своите граждани, категоричен е Орбан.

Незабавно да се затворят външните граници на ЕС, призова пък Борисов. "За съжаление не можахме да постигнем консенсус на няколкото европейски съвета, които се състояха досега. Продължавам да твърдя, че поне една крачка напред можем да направим - незабавно да се затворят външните граници на ЕС, докато тези милиони или не знам колко са, бъдат устроени", заяви премиерът.

Надявам се на срещите и през февруари и по-нататък, да бъдем по-честни и към самите мигранти. Не може напливът да продължава, не може да има цели коридори през Гърция, Македония и отиват в Западна Европа, и вече там с похарчени пари да ги връщат обратно. Това е дори по-нехуманно от това да кажат: спираме. И когато има ред за влизане в Европа тогава ще има други правила, подчерта Борисов. Той е убеден, че „ако преди 5-6 месеца ни бяха чули и тогава бяхме спрели на външните граници, сега щяха с няколко стотин хиляди мигранти по-малко да се прехвърлят назад”. Борисов е категоричен, че трябва да имаме европейска позиция.

„Ние не искаме да остават държави след време, които не са се оградили и там да се изсипят всичките бежанци и да ги потопят, така че, пазейки своите народи, мислим и за общата европейска солидарност, и се надяваме нашите колеги и партньори да бъдат по-активни, когато решават тези въпроси. Това, че сме прави по тези въпроси, не ни носи удовлетворение. Проблемът си остава същият и трябва да се реши”, отбеляза още Борисов.

По думите на унгарския му колега, срещу България има двояки мерки. "Не е правилно, че в Брюксел не признават резултатите на България, не е правилно, че не искат да приемат България в Шенген. Не е справедливо, че не признават, че при бежанската криза България е с най-добри резултати. България може да защити своите граници не само от контрабандисти, а и от мигранти" заяви Виктор Орбан.

Унгарският премиер призова Европа иска да бъде коректна и да предложи членство в Шенген на България.

Хубаво е да водим дискусии за принципите, но сега трябва да защитим хората. Европейците са застрашени, особено жените и по-слабите. Тук, в България, не знам каква е културата, но в Унгария от тригодишни ни учат, че ако някой прави нещо лошо на някое момиче, момичето трябва да е защитено. Затова миграционният въпрос е въпрос на обществена сигурност, каза Виктор Орбан.

В началото на изказването си той съобщи, че двамата с Борисов са провели много сериозни и важни разговори, произлизащи от европейската ситуация.

Двамата премиери са прегледали двустранните отношения между България и Унгария. Благодаря на Борисов, че счита двустранните отношения за много важни. Благодаря за приятелството, което показва на Унгария и за сътрудничеството през изминалите години, обърна се Орбан към колегата си.

В основата на двустранните ни отношение е взаимното уважение, което липсва в момента в Европа. Същността на Европа е, че всяка страна трябва да уважа другата и да бъде уважавана, заяви Орбан.

С радост сме преценили, че нашите икономически отношения цъфтят. Унгарските предприятия са третирани добре в България. Тук те могат да участват в честна конкуренция. Унгарските фирми дават обратна връзка за това, че България е стабилна страна, няма несигурност и правилата са еднозначни, похвали ни Виктор Орбан.

Той припомня, че в края на 90-те години е посещавал страната ни и тогава е имало много проблеми с контрабандата и с престъпността. Сега виждаме какви стъпки сте направили срещу контрабандата и срещу трафика на хора. И ние се опитваме да правим такива неща, но вие сте пред нас, заяви Виктор Орбан.

#Унгария #България #мигрантска криза

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници