Орбан призова България и Македония да издигнат ограда по границата с Гърция

Орбан призова България и Македония да издигнат ограда по границата с Гърция
Виктор Орбан Източник: БГНЕС
A A+ A++ A

Унгарският премиер Виктор Орбан призова България и Македония да издигнат ограда по границата с Гърция, за да спрат притока на мигранти. Това заяви той по време на посещението си в Словения.

Според Орбан, европейските страни трябва на всяка цена да защитават външните граници, за да се запази свободата на движение в рамките на ЕС. "Ако не можем да защитим външната граница, независимо от това колко ще струва като пари и усилия, ние ще унищожим сами Шенгенската зона”, заяви унгарският премиер.

По думите на унгарския премиер решението на Австрия да въведе ограничения при приема на бежанци е победа на разума. „Догматичният подход капитулира пред здравия разум и действителността.“ каза още той тази сутрин пред унгарското радио „Кошут“. Според него Европа не може да приеме огромен брой бежанци без проверки и без ограничения.

„Каквито и маршрути да използват, за да достигнат до Европа, мигрантите няма да минават през територията на Унгария“, подчерта още Орбан.

Той съобщи, че вече са започнали подготвителните работи за вдигане на ограда по унгарско-румънската граница. Премиерът отново се обяви срещу „брюкселизацията“, имайки предвид, че не се дава възможност на държавите сами да взимат решения за проблема. Вместо това се говори за общоевропейско решение, но до този момент нищо не е направено по въпроса.

По-рано тази седмица Виена обяви решението си да сложи таван на идващите в страната мигранти. През тази година техният брой не трябва да надвишава 37 500 души, което е по-малко от половината на броя бежанци, подали молба за убежище в страната миналата година – 90 000 души


 

#Виктор Орбан #мигранти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници