Рейтингът на Меркел се срина, съпартийци искат оставката й

Рейтингът на Меркел се срина, съпартийци искат оставката й
Ангела Меркел Източник: БГНЕС
A A+ A++ A


До рекордно ниско ниво от 2013 година падна обществена подкрепа за управляващата в Германия коалицията, начело с Христиан-демократичен съюз (ХДС) на канцлера Ангела Меркел.

Подкрепата е паднала с още 2,5%, достигайки показателят от 32,5%, който е най-нисък от последните парламентарни избори, пише „Билд“.

В същото време е нараснала популярността на дясната партия „Алтернатива за Германия“, която в момента е 12,5 процента.

Миграционната политика на канцлера Ангела Меркел предизвиква все повече въпроси както сред населението на Германия, така и в целия ЕС, което се отразява негативно върху рейтинга на Меркел.

През последните месеци германският канцлер се превърна в обект на засилена критика за политическия курс, който предприе в условията на бежанската криза. И докато Германия изглежда изоставена от всичките си партньори в редиците на Европейския съюз, негодуванието срещу Меркел расте не само сред управляващи и опозиция, но и сред редиците на собствената й партия – Християндемократическия съюз, коментира вестник Die Welt, цитиран от агенция Фокус.

Вътрешнополитическите борби ескалираха до такава степен, че провокираха председателя на фракцията на ХДС в Бундестага да определи проведената в понеделник среща на регионалните лидери на партията като „незабравима“. И има защо: нервите на Юлия Кльокнер, топ кандидат на ХДС в предстоящите през март избори за парламент в провинция Рейнланд-Пфалц, не издържаха, и насред пълната зала тя изкрещя: „Просто млъкнете!“ Макар и негласно, зад нея застанаха и редица други християндемократи, които смятат за „нечестни“ дрязгите в партията, която през март излиза на избори в редица германски провинции.

Но това беше само върха на айсберга. Бомбата избухна в петиция, която във вторник ще бъде представена на Ангела Меркел. В нея водещи политици на ХДС обвиняват канцлера за „претоварването на страната ни“ и изискват от нея „завръщане към стриктното спазване на съществуващото законодателство“. Защото „федералната република няма безграничен и неограничен капацитет“, убедени са авторите, които настояват лидерът им да признае грешката си и да подаде оставка.

Писмото е най-новото развитие на отдавна тлеещ проблем в редиците на Съюза в Берлин (ХДС/ХСС). От месеци насам критиците на Меркел се опитват да й окажат натиск, който да отърве Германия от бремето на бежанците. И сега негодуванието им беше изляно черно на бяло, при това както стана ясно – и в голям текстови обем. Колко точно съпартийци на Меркел са подписали петицията все още остава открит въпрос. Но в края на миналата седмица в медиите циркулираше информация за около 40 членове на Християндемократическия съюз.

 

#Ангела Меркел #ХДС #оставка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници