Италия блокира сделката между ЕС и Турция за 3 млрд. евро

Италия блокира сделката между ЕС и Турция за 3 млрд. евро
A A+ A++ A


Италия блокира плана на Европейския съюз да осигури на Турция 3 милиарда евро помощ в замяна на ангажимента на Анкара да ограничи притока на мигранти към Европа. Това заявиха двама представители на ЕС вчера (14 януари), пише Euractiv.com.

Това действие на Италия показва ново развитие в нейната опозиционна позиция по ключови за ЕС въпроси. На срещата на ЕС през декември, министър-председателят Матео Ренци остро разкритикува политиките на германския канцлер Ангела Меркел в сферата на енергетиката, финансите и миграцията. Оттогава, Италия продължава да се противопоставя на финансирането на плана на ЕС да спре притока на мигранти, пристигащи в Европа от Близкия Изток и Азия през Турция, потвърждават представителите на ЕС.

„Има само една страна-членка която все още има възражения срещу отпускането на средства за Турция. Не разбираме защо Италия блокира това решение“, цитира електронната медия неназован европейски дипломат.

Очаква се германският финансов министър Волфганг Шойбле да повдигне въпроса на днешната среща с европейските си колеги в Брюксел, пише още Euractiv, цитирана от агенция Фокус.

#Италия #ЕС - Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници