САЩ затягат режима за търговия с огнестрелни оръжия

САЩ затягат режима за търговия с огнестрелни оръжия
A A+ A++ A

Търговците в САЩ вече ще трябва да проучват подробно биографията на клиентите. За да може да работи на оръжейния пазар, търговецът ще трябва да притежава лиценз. Разрешението ще бъде задължително както за оръжейните магазини, така и за търговците в интернет. Това предвижда програмата за промени в правилата за продажба на оръжие в САЩ, която вече беше огласена от Белия дом.

Предвижда се още ФБР да проверява биографиите на потенциалните клиенти, за което Обама ще поиска Конгресът да увеличи с 50% щата на съответния отдел и да отдели още 200 млн. долара за увеличение на достъпа до данните за психическото състояние на американците.

Очаква се американският президент Барак Обама да представи в ТВ обръщение в сряда предлаганите от него серия от мерки за ограничаване на насилието, причинено от огнестрелни оръжия, съобщиха от Белия дом. Става въпрос за подробна законова рамка за носенето и използването на огнестрелни оръжия, с каквито се отнема животът на около 30 000 души в САЩ годишно.   

Правото на носене на оръжие в САЩ се гарантира от Втората поправка. Демократите настояват търговията с оръжие да бъде запазена, но с ограничения. Републиканците обвиняват Белия дом в нарушение на правата на гражданите.

В Белия дом на 4 декември Обама каза, че преди Нова година е обсъдил със службите и съветниците си какво може да се направи за спиране на насилието в САЩ. Американският президент смята да продължи с инициативите за контрол на оръжията, защото е уверен, че спазват Втората поправка на Конституцията на САЩ, съобщи Ройтерс. На 6 януари Обама ще обяви, че предложението за повече контрол над носенето на оръжие спазва конституционните права на гражданите и ще бъде внесено в следващите няколко дни.

"Трябва да сме наясно, че това няма да реши всички тежки престъпления в страната, няма да предотврати всяка масова стрелба, нито ще спре оръжията да попадат в ръцете на престъпниците. Но, потенциално, ще спаси много хора и ще спести на много семейства болката от загубата", обяснява Даниел Полсън от Оръжейната асоциация на Вирджиния.

По неговите думи засилването на контрола ще струва най-малко половин милиард долара. От друга страна, притежаването на оръжие се смята за изконно човешко право в Америка.

"Обществените събития, на които се извършват терористични нападения, зачестяват. Често съм с малките си деца и мисля, че ще съм по-сигурна, ако имам средство за защита на себе си и децата в опасна ситуация", заяви Полсън и добавя, че се очаква сериозна съпротива срещу предлаганите мерки. " Само ще увеличи престъпността и тероризмът ще стане още по-разпространен в страната. Само ще помогне на терористите", добавя той.

Франс прес отбелязва, че в началото на последната си година като президент Обама минава в офанзива по въпроса за контрола върху оръжията. Той е решен да действа въпреки съпротивата на републиканските му опоненти, които се обявиха срещу ограниченията още преди оповестяването им.

#ограничения #Барак Обама

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Акценти

Инбет Казино